US Mint ziet vraag naar gouden en zilveren munten sterk dalen

Het Amerikaanse munthuis zag de verkoop van gouden en zilveren munten dit jaar dalen tot het laagste niveau sinds 2007. De laatste cijfers van de US Mint laten zien dat er in november slechts 12.000 troy ounce aan gouden Eagle munten van de productieband rolden, een daling van 92% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. De verkoop van zilveren munten was de afgelopen maand 87% lager dan in november vorig jaar.

Deze percentages zijn natuurlijk extreme uitschieters, maar ook als we de verkoopcijfers van het hele jaar bekijken zien we dat er sprake is van een behoorlijke terugval. Van januari tot en met november dit jaar verkocht de US Mint in totaal slechts 728.500 troy ounce aan gouden munten, een daling van 37,3% ten opzichte van de 1.163.000 troy ounce in dezelfde periode van vorig jaar.

Verkoop zilveren munten gehalveerd

Bij de zilveren munten was de daling nog groter. Tot en met november jaar produceerde het Amerikaanse munthuis 17.323.500 zilveren Eagle munten, terwijl er in dezelfde periode van vorig jaar 37.461.500 van deze munten verkocht werden. Een simpele rekensom leert ons dat dat een daling van meer dan 53% is.

Door de stijging van de aandelenkoersen en het positieve consumentenvertrouwen is er dit jaar minder belangstelling om goud en zilver te kopen. Daar komt bij dat vele speculatieve beleggers worden aangetrokken tot virtuele munten als Bitcoin, waarvan de prijs dit jaar explosief is toegenomen. In vergelijking daarmee zijn de edelmetalen momenteel nog relatief goedkoop. Ook lijkt het edelmetaal nauwelijks te reageren op de geopolitieke spanningen in de wereld.

De goudprijs in euro’s is dit jaar meer dan 10% gestegen, maar door de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar is een troy ounce goud in onze valuta juist 2% goedkoper geworden. De zilverprijs in dollars is dit jaar slechts 2,2% gestegen, terwijl dit edelmetaal in euro’s bijna tien procent goedkoper is geworden.

Verkoop zilveren munten dit jaar sterk gedaald

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

3 gedachten over “US Mint ziet vraag naar gouden en zilveren munten sterk dalen

 • 5 december 2017 om 20:21
  Permalink

  Goud is goedkoper geworden door de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar.
  maar de joint strike fighter is duurder geworden en kan Nederland er nog maar 34 kopen in plaats van 37 omdat de dollar duurder is geworden???
  ik snap er niets meer van,lees ik het nou verkeerd?!?!

  Beantwoorden
  • 5 december 2017 om 21:53
   Permalink

   Voor de aanschaf van de JSF geldt de wisselkoers van 2013, toen stond de euro op $1,40, terwijl deze nu op $1,19 staat. In de tussentijd is de euro dus minder waard geworden.

   In dit artikel vergelijk ik de wisselkoers van de euro nu ($1,19) met die van begin dit jaar, toen de euro ongeveer op $1,04 stond. Dit jaar is de euro dus meer waard geworden, waardoor je nu meer goud koopt met dezelfde euro dan begin dit jaar.

   Het verschil zit hem dus in het referentiepunt. Vergelijk je met 2013, dan is de euro nu zwakker. Vergelijk je met begin dit jaar, dan is ie nu sterker.

   Beantwoorden
 • 7 december 2017 om 21:11
  Permalink

  De speculatieve zeepbel strategie van de Centrale Banken hebben, de aandelen, obligatie, woning en virtuele elektronische nep-munten (Bitcoin van $.1000,- begin dit jaar naar nu $.16.000,-) tot ongekende geschiedkundige hoogten opgejaagd. Nu de Centrale Banken in spagaat tegen de muur staan, hebben ze zichzelf de financiële strop omgehangen. De Fed kan echter de lont in het Kruitvat gaan steken, door naar normale toestanden over te gaan. Dat doet zij behoedzaam, echter de beleggers blijven euforisch. De achtergebleven particuliere domkoppen, welke als laatsten instappen, worden straks over de kling gejaagd, zoals altijd. Dat de gouden munten, 92% en zilvermunten met 87%
  in productie gedaald zijn geeft aan, dat ondanks dat, de prijs in $ redelijk stabiel is gebleven. Dus er zijn weinig verkopers. De goud-zilver ratio is n.m.m. buiten proporties.Het is wachten op mijn sluitingen, zodat het aanbod afneemt. Als dan ook nog zeepbellen gaan uiteenspatten en de inflatie en rente oploopt, welke in 2018 verwacht wordt, kon 2018 wel eens een glansrijk jaar worden voor de edelmetalen. KOOP ALS HET (FINANCIËLE) EDELMETAAL- BLOED DOOR DE STRATEN LOOPT. En dat is over korte tijd, en zelfs nu het geval!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.