Verenigd Koninkrijk wil uitbetaling salaris in goud verbieden

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe wet aangenomen die bedrijven verbiedt om personeel in goud uit te betalen. Met deze nieuwe maatregel probeert de regering “moreel weerzinwekkende” belastingontduiking te bestrijden. Volgens een panel van belastingexperts is het uitbetalen van werknemers in fysiek goud een slinkse methode om belastingen te omzeilen en de intenties van de regering te frustreren.

Met de komst van deze nieuwe wet kan de Britse belastingdienst voor het eerst direct actie ondernemen tegen bedrijven en werknemers die fysiek goud gebruiken als vorm van salaris. Volgens de belastingdienst hebben sommige accountants compleet nieuwe constructies bedacht, waarbij het salaris van werknemers door middel van een reeks aan- en verkooptransacties van goud wordt gemaskeerd.

Belastingontduiking

Volgens de Britse belastingexperts bestaan er al veel langer constructies om de inkomstenbelasting te omzeilen, waarbij personeel in contanten of in waardevolle goederen wordt uitbetaald. Door een deel van het salaris in gouden munten uit te betalen valt het geregistreerde inkomen lager uit en wordt er effectief minder belasting afgedragen dan wat wettelijk verplicht is.

Volgens het Britse panel van belastingexperts dat onderzoek doet naar belastingontduiking zijn er geen goede redenen te bedenken om personeel in goud uit te betalen, anders dan het ontduiken van de belastingplicht. “Had men contant geld gebruikt in plaats van goud, dan was er anders dan een besparing van de transactiekosten geen substantieel verschil voor de werkgever of werknemer. […] Naar ons oordeel zijn de stappen waar goud bij betrokken is abnormaal en misleidend”, zo lezen we in het rapport.

gold-tax-uk

Britse belastingdienst verbiedt betaling salaris in goud (Bron: Gov.uk)

Criminalisering van goud

Dat de overheid maatregelen neemt om belastingontduiking aan te pakken is logisch, maar deze maatregel van de Britse overheid suggereert dat goud alleen voor onrechtmatige doeleinden wordt gebruikt. Overheden hebben steeds meer geld nodig om hun verzorgingsstaat te financieren en willen daarom meer mogelijkheden om het inkomen en vermogen van haar eigen bevolking te belasten. Dat is ook een van de redenen waarom overheden het bezit van contant geld en goud vaak ontmoedigen en criminaliseren. Deze vormen van vermogen kunnen buiten het financiële systeem bewaard en gebruikt worden.

Met nieuwe wetgeving als deze wordt goud neergezet als een middel om belastingen te ontduiken, maar daarmee gaat men voorbij aan alle andere argumenten om vermogen in edelmetalen aan te houden. Veel mensen die goud kopen doen dat om hun vermogen te beschermen tegen geldontwaarding of tegen het risico dat banken omvallen en spaartegoeden in gevaar komen. En laten we ook niet vergeten dat overheden in sommige landen veel meer belastinginkomsten mislopen door de fiscale constructies die grote bedrijven maken om zo min mogelijk belasting te betalen. Waarschijnlijk gaat dat om veel grotere bedragen dan die paar bedrijven die hun personeel zwart uitbetalen en die dat toevallig doen door middel van gouden munten.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

3 gedachten over “Verenigd Koninkrijk wil uitbetaling salaris in goud verbieden

 • 8 augustus 2017 om 20:18
  Permalink

  Het verbieden van gouden en zilveren munten als ruilmiddel en het afschaffen van contant geld is een vorm van beknotting en minachting van de consumenten. Bartartrede is een goederen/diensten ruilvorm welke opkomt, wanneer de belasting te hoog wordt en de overheid restricties stelt aan het vrij opnemen van contanten. Mogelijk dat een edelmetalen vorm van Bitcoin op komt, welke het vertrouwen in het geldstelsel verhoogt. Dit is weer een stuiptrekking van de onbetrouwbare overheid.

  Beantwoorden
 • 10 augustus 2017 om 12:27
  Permalink

  Alweer nieuwe verboden verzonnen door de boevenclubjes?
  Wat is hun volgende verbod?
  Verboden te ademen als je geen zuurstofbelasting hebt betaald ?
  Wandelbelasting? Kunnen ze mensen een stappenteller via een chip implanteren en de wandelaar daarna met 1 cent per stap belasten.
  De puppetmasters zijn nog gekker als de man die zei dat hij op de maan had gestaan. De puppetmasters kunnen mij naar de maan vliegen.
  Goudhandel krijgen ze nooit kapot,die vindt zijn eigen weg wel.
  Volgende probleem. Kom maar op, de prullebak staat inmiddels al naast mij.

  Beantwoorden
 • 10 augustus 2017 om 12:49
  Permalink

  Gezien de spanningen tussen Amerika en Noord Korea, zou de reden voor oorlogdreiging te maken hebben met het goud in Noord Korea? Het land bezit namelijk mijnen.

  http://raregoldnuggets.com/blog/?p=2150

  Ik kan mij wel voorstellen dat zieke joodse kabalpuppets zoals het rotte schild geboefte plannetjes hebben om al het goud in de wereld op te zuigen om zo alle mensen van hun laatste vrijheid te strippen.
  Amerika, de fed en Washington zijn immers de gereedschappen die de rotte schilden gebruiken. Gereedschappen om de wereldbevolking in chaos te brengen.
  Het complot zit nog logischer inelkaar dan ik voor mogelijk hield.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.