Verkoop gouden en zilveren Eagles bij US Mint in april flink lager

De nieuwste data laat zien dat de US Mint in de maand april slechts 20.000 troy ounces aan gouden Eagle muntstukken verkocht heeft, tegenover 108.000 troy ounce in diezelfde maand van 2011. Dat is een daling van 81%, die in elk geval voor een gedeelte te verklaren is door de zwakke koersbeweging van goud. Met een prijs van ongeveer $1.700 per troy ounce staat het totale volume van de maand april gelijk aan $34 miljoen omzet. Door de kwakkelende koersen hebben potentiële kopers blijkbaar minder haast met kopen van edelmetalen. Ook zagen we vorig jaar in april een snel stijgende zilverprijs, waardoor het sentiment in de markt een stuk positiever was dan nu. De maandproductie van 20.000 troy ounce aan gouden muntstukken in april was overigens het laagste sinds juni 2008, bijna vier jaar geleden.

Ook het aantal verkochte Silver Eagle muntstukken viel in april veel lager uit dan een jaar geleden, namelijk 1,52 miljoen troy ounces. Vorig jaar rolden er bijna 2,82 miljoen Silver Eagles van de band bij de Amerikaanse munt. Het is opmerkelijk dat mensen nu minder kopen dan in april van vorig jaar, want toen waren de prijzen veel hoger. Als het op beleggen aankomt lijken mensen anders naar prijzen te kijken dan wanneer ze consumeren. Als een nieuwe televisie of auto goedkoper wordt zijn we enthousiast en kopen we juist sneller, terwijl beleggingsobjecten zoals goud en zilver juist flink gekocht worden als de prijs gestegen is en blijven liggen als de koersen gezakt zijn. Een contraire belegger zou juist in een dalende of een kwakkelende markt zijn slag moeten slaan. Als de verkoop van Silver Eagles in dit lage tempo door gaat komt er een einde aan de alsmaar hogere verkoopaantallen sinds 2008 (zie grafiek).

Vanaf het begin van dit jaar loopt het aantal verkochte Gold Eagle munten 43% achter op dezelfde periode van vorig jaar. Voor de zilveren munten liggen de verkoopaantallen cumulatief 24% lager dan in 2011. Onderstaande grafiek laat de productie van zilveren muntstukken bij de US Mint zien sinds 1986.

Update [17:38]:

De extreem lage verkoopaantallen die de US Mint heeft opgegeven voor de Gold Eagle munten blijken iets minder extreem dan gedacht, want in de eerste vier dagen van mei heeft de US Mint al 20.000 troy ounce aan gouden muntstukken verkocht. Desondanks is het totaal over 2012 nog steeds fors lager dan vorig jaar t/m deze periode. De verkopen van zilveren munten in mei zijn totnogtoe minder spectaculair.

Verkkop gouden en zilveren eagles neemt toe
Verkkop gouden en zilveren eagles neemt toe

Verkoop Silver Eagle muntstukken van 1968 t/m 2011 (Bron: Knopers.net)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo