Verwachtingen voor goud en zilver in 2012

Goud en zilver sluiten het jaar, met nog 2 dagen te gaan, wisselend af. Zilver leed over het afgelopen jaar een verlies van zo’n 9% op ongeveer $28 per troy ounce. Het kleine broertje van goud toonde afgelopen jaar enorm veel volatiliteit, zo heeft zilver de $50 per troy ounce aangetikt en ligt het dieptepunt rond de $26 per troy ounce. Goud daarentegen sluit het jaar met een winst van ruim 12% af, op ongeveer $1560 per troy ounce. Ook goud toonde veel volatiliteit maar minder dan zilver.

Nu 2012 voor de deur staat is het een mooi moment om vooruit te blikken en onze verwachtingen met u te delen.

Algemene verwachtingen

In de eerste paar maanden van 2012 kunnen zowel goud als zilver nog een kleine correctie naar beneden verwachten. Vooaamste redenen voor een eventuele daling zijn het slechte sentiment van de afgelopen weken op de edelmetaalmarkt en de voorkeur aan liquiditeit (cash) boven goud en zilver. Het sentiment op de goud en zilvermarkt zal echter gaan veranderen in 2012 en de goud en zilverkoers zal weer in tegengestelde richting van de beurzen gaan bewegen.

Er zullen komend jaar een aantal gebeurtenissen plaatsvinden die het sentiment op de financiële markten veranderen en waardoor goud en zilver weer terugkeren naar de veilige haven status. Allereerst zal de eurocrisis nog lang voortduren maar zal de ECB het voorlopig niet toestaan dat de euro omvalt. Een hulpmiddel van ECB dat op grote schaal ingezet zal worden is het aanzetten van de geldpers, dit zal inflatie kweken en de goud en zilverprijs ten goede komen. Niet alleen Europa zal de geldpers aanzetten, ook de fed zal waarschijnlijk over een maand of 3 een nieuwe ronde van “Quantitative Easing” aankondigen. Daaaast zal de focus zich van de eurocrisis naar Japan verleggen. Japan, ’s werelds derde economie, zal in de loop van 2012 in een grotere schuldencrisis belanden dan heel Europa op dit moment.

Deze algemene verwachtingen zullen een positieve invloed op zowel de goud als zilverprijs uitoefenen. Maar waar zullen goud en zilver specifiek naar toe gaan komend jaar?

Verwachting voor goud

Goud zal komend jaar naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe recordhoogte bereiken. Vrijwel alle managers in de goudindustrie verwachten een minimale stijging van het edelmetaal naar de $2000 per troy ounce. Ook wij denken dat de goudprijs volgend jaar minimaal deze prijs gaat bereiken met waarschijnlijk een uitstapje naar de $2500 per troy ounce.

Verwachting voor zilver

Zilver zal net als goud gaan stijgen komend jaar door de hierboven genoemde verwachtingen.  Maar zilver zal aankomend jaar, en de jaren daaropvolgend, een stuk interessanter kunnen worden dan goud. In 2012 zal zilver volgens ons minimaal de $40 per troy ounce bereiken met uitsapjes naar de $50 of hoger.

Allereerst is de historische ratio tussen goud en zilver ongeveer 1:30, vandaag de dag is die ratio maar liefst 1:57. Deze zeer hoge ratio is onnatuurlijk en zal de komende jaren terug gebracht worden naar het oude niveau. Dit zal niet gebeuren door wijze van een dalende goudprijs maar door een stijgende zilverprijs.

Ten tweede begint zilver nu pas ontdekt te worden. De vraag naar het edelmetaal wordt steeds groter en het aanbod is en blijft schaars. De helft van al het gewonnen zilver wordt gebruikt in de industrie. Door een zwakke economie zal de vraag vanuit de industrie niet snel toenemen. Maar in tegenstelling tot goud wordt zilver ook verbruikt, met andere woorden, er verdwijnt zilver waardoor het aanbod afneemt. Daaaast kunt u in de grafiek hieronder zien dat de vraag naar zilver als investering, ook in muntvorm, de laatste 2 jaar enorm groeit. Deze trend zal de komende jaren alleen maar sterker worden.

Wereldwijde vraag naar zilver per sector

Ten slotte is er nog een ander signaal waaruit men kan opmaken dat zilver op dit moment relatief historisch laag geprijsd is. Voor het eerst sinds 2001, toen zilver $4,20 per troy ounce kostte, is het aantal commerciële handelaren die een shortpositie op zilver heeft kleiner. Oftewel, vrijwel geen enkele handelaar verwacht op de lange termijn dat zilver gaat dalen.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo