Hoe vaak wordt het wel niet gezegd dat het niet veilig is om meer dan een paar procent van je vermogen in fysiek goud om te zetten? En hoe paradoxaal is het dat goud op sommige momenten als veilige haven te boek staat en op andere momenten als risicovolle grondstofbelegging? De volgende video die we op Youtube tegenkwamen laat zien dat een veel zwaardere weging van goud in de portefeuille helemaal geen slecht idee hoeft te zijn.

Meer goud is beter?

Wanneer je risico niet meet als volatiliteit, maar als de hoeveelheid geld die in vijf jaar maximaal kon verliezen op een belegging, kom je op een compleet andere inrichting van de portefeuille uit! De maker van deze video concludeert uit zijn eigen onderzoek dat 80% goud en 20% in aandelen in de portefeuille de meest gunstige balans geeft tussen verwacht rendement en het verwachte risico.

Sparen in goud

Wat denken jullie? Is 80% van de portefeuille in fysiek goud op de lange termijn veiliger en lucratiever dan slechts een paar procent? Een interessante voetnoot: In deze video wordt gezegd dat Amerikanen voor 1933 ook al in goud spaarde, omdat de munt toen gedekt was door goud. Hoe komt het dat men het in die tijd heel normaal vond om te sparen in goudbewijzen (want dat waren dollars in die tijd nog) en dat men anno 2014 vrijwel geen goud meer bezit en nog wel dat fiat geld spaart?