Vietnamese banken kunnen moeilijk aan fysiek goud komen

De State Bank of Vietnam heeft de regels wat versoepeld, door banken toe te staan goudbaren te kopen die niet door het staatsbedrijf Saigon Jewelry Co. (SJC) geproduceerd zijn. Dat is blijkbaar ook nodig, want Bullionstreet schrijft dat banken moeite hebben om al het goud bij elkaar te schrapen.

Volgens lokale bronnen hebben Vietnamese banken inmiddels al duizenden taels aan goudbaren verzameld (een tael is ongeveer 37,5 gram). Deze baren zullen door Saigon Jewelry Co. omgesmolten worden naar SJC-goudbaren, die voor een substantiële premie verhandeld worden. Bullionstreet schrijft dat de SJC-goudbaren, de enige baren die de overheid als legaal aanmerkt voor transacties, inmiddels voor een premie van ongeveer 10% verhandeld worden ten opzichte van goudbaren die geen SJC-stempel hebben.

Controle goudmarkt

De Vietnamese regering heeft met de oveame van Saigon Jewelry Co. een sterke greep op de goudmarkt. Deze smelterij maakt naar eigen zeggen 90% van alle goudbaren die in Vietnam verhandeld worden. In februari besloot de Vietnamese centrale bank dat alleen goudbaren van SJC gebruikt mogen worden voor transacties

Vietnamese banken moeten veel moeite doen om aan goud te komen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.