De goudprijs beweegt al ruim een maand in een bandbreedte van slechts 3,3 procent, een situatie die we volgens Bloomberg al sinds februari 2013 niet meer hebben meegemaakt. De prijs van het edelmetaal schommelt al enige tijd rond het 100-daags gemiddelde, waarbij de koers in 14 van de 16 laatste handelsdagen gedurende de dag zowel boven als onder dit gemiddelde heeft gestaan. De volatiliteit van het gele metaal was de afgelopen vier weken zelfs het laagst in zeven jaar.

De goudprijs lijkt zich dus bijzonder weinig aan te trekken van alle geopolitieke onzekerheid in het Midden-Oosten, de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië en de achtbaanrit die Bitcoin en andere virtuele munten de laatste weken hebben meegemaakt. Zelfs de voornemens van verschillende centrale banken als de Federal Reserve en de ECB om de geldkraan langzaam dicht te draaien maakt goudbeleggers niet nerveus.

Ontwikkeling goudprijs

Kijken we naar de ontwikkeling van de goudprijs sinds het begin van dit jaar, dan kunnen we niet zeggen dat het edelmetaal in de verkoop wordt gedaan. In dollars gemeten staat goud dit jaar al op een winst van 10,6 procent, meer dan het koersrendement van vorig jaar. In euro’s gemeten kost een troy ounce goud op dit moment ongeveer hetzelfde als begin dit jaar, maar toen stond de wisselkoers van de euro veel lager ten opzichte van de dollar dan nu.

Door de stabiele goudkoers verliezen speculatieve beleggers hun belangstelling voor beleggen in goud. Dat blijkt ook uit de cijfers in het laatste kwartaalrapport van de World Gold Council, want daaruit kwam naar voren dat er met name in de Verenigde Staten minder gouden munten en goudbaren verkocht werden. In andere landen waar men goud als een substituut voor spaargeld ziet nam de belangstelling voor het edelmetaal wel toe.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.