Volatiliteit goudprijs op laagste niveau sinds 2005

In de afgelopen vier maanden bleef de goudprijs in dollars binnen een bandbreedte van 7,6%, waarmee de volatiliteit van het edelmetaal het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd bereikte. De laatste keer dat de prijs van het edelmetaal over een dergelijke periode zo weinig beweging liet zien was in 2005. Sinds begin juni is de prijs van goud niet één dag met meer dan een procent gestegen of gedaald. Door de lage volatiliteit zien veel goudmijnen geen reden meer om hun prijsrisico af te dekken.

Het gebrek aan volatiliteit in de goudmarkt geeft aan dat beleggers zich op dit moment weinig zorgen maken over de toekomst. Dat is opmerkelijk, als je bedenkt dat er momenteel op de achtergrond een aantal zorgwekkende ontwikkelingen gaande zijn. Zo bouwen de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland zich verder op, terwijl de grootste centrale banken in de wereld de markt in ongewis laten over de snelheid waarmee ze de rente willen verhogen en de geldhoeveelheid willen verkrappen.

volatiliteit-goudprijs-dieptepunt

Volatiliteit goudprijs naar laagste niveau sinds 2005 (Bron: Bloomberg)

Volatiliteit naar dieptepunt

Het is niet alleen de volatiliteit van goud die momenteel extreem laag is. Ook op de aandelenmarkt is het in jaren niet zo rustig geweest als nu. De VIX volatiliteitsindex voor de Amerikaanse S&P 500 index bereikte onlangs zelfs het laagste niveau in 24 jaar. Beleggers kennen geen angst meer en zijn de aandelenmarkt steeds meer als een veilige haven gaan zien.

De ‘slapende’ goudmarkt is ongunstig voor handelaren die hun geld verdienen met schommelingen van de goudprijs. In de Verenigde Staten ligt die situatie overigens anders dan in de Eurozone, want door de stijgende wisselkoers van de euro tegenover de dollar is het edelmetaal in onze valuta de afgelopen maanden juist aanzienlijk goedkoper geworden. Terwijl de goudprijs in dollars al bijna het hele jaar tussen de $1.200 en $1.300 per troy ounce schommelt is de prijs in euro’s dit jaar al van een piek van €1.210 naar een dieptepunt van €1.060 per troy ounce gegaan.

goud-bandbreedte

Goud schommelt al maanden tussen de $1.200 en $1.300 per troy ounce (Bron: Bloomberg)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.