De grote volatiliteit van de zilverprijs schrikt vermogensbeheerders af, zo schrijft Bloomberg. De prijsstijging van 11% sinds het begin van dit jaar zorgde namelijk niet voor een nieuwe instroom van zilver in ETF’s. Dat terwijl goud-ETF’s in januari door de stijging van de goudkoers hun voorraden met 4,1% zagen toenemen.

Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de volatiliteit van zilver de afgelopen vijf jaar twee keer zo hoog was als die van goud. Het imago van zilver als speculatieve belegging werd op 29 januari opnieuw zichtbaar, toen de zilverprijs bijna 7% onderuit ging. De week daarvoor was de prijs van het edelmetaal nog met een soortgelijk percentage gestegen. Door de prijsdaling verdampte er wereldwijd op één dag $645 miljoen uit beleggingen die gekoppeld zijn aan zilver.

“We zullen nooit in zilver beleggen omdat het zo volatiel is”, zo verklaarde vermogensbeheerder James Shelton in een gesprek met Bloomberg. Het fonds Kanaly Trust Co. waar hij voor werkt heeft $2,2 miljard onder beheer. “Als we ooit de behoefte zouden voelen in edelmetalen te beleggen, dan zouden we waarschijnlijk voor goud kiezen”.

silver-bars

Volatiliteit zilver schrikt vermogensbeheerders af