De goudprijs staat op het moment van schrijven 9% hoger dan begin dit jaar, maar vergeleken met een jaar geleden is de koers zo goed als onveranderd gebleven. De laatste maanden zijn de prijzen van edelmetalen vooral erg volatiel, zonder duidelijk een richting naar boven of naar beneden te kiezen. Wat kunnen we uit deze koersbewegingen concluderen? Bloomberg zette een aantal grafieken op een rij, waarin we zowel positieve als negatieve signalen kunnen lezen.

Kijken we naar de ontwikkeling van de goudprijs sinds de piek in 2011, dan zien we dat het edelmetaal eigenlijk nog steeds in een dalende trend zit. In april leek de prijs van goud uit de langjarige neerwaartse trend te breken, maar uiteindelijk bleek de pret voor beleggers van korte duur. Een renteverhoging door de Federal Reserve en betere macro-economische cijfers drukten de goudprijs weer terug onder de bijna zes jaar oude neerwaartse trend.

Analist Fawad Razaqzada van valutaplatform Forex.com concludeerde tegenover Bloomberg dat dit een zeer negatieve ontwikkeling is. Razaqzada voorziet daarom op de korte termijn een verdere prijsdaling richting $1.236 en daarna richting $1.200 per troy ounce. Ter vergelijking, op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1.256 per troy ounce.

bloomberg-bear-trend-gold

Goudprijs nog steeds in neerwaartse trend (Bron: Bloomberg)

Goud versus zilver

Een andere opvallende beweging in de edelmetalen is de relatieve daling van de zilverprijs ten opzichte van de goudprijs. De verhouding tussen beide, de zogeheten goud/zilver ratio, staat zelfs op het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Terwijl de prijs van goud in het tweede kwartaal ongeveer gelijk bleef werd zilver ongeveer 9% goedkoper. De prijs van zilver beweegt historisch gezien sterker dan die van goud, wat betekent dat het grijze edelmetaal een inhaalslag kan maken als goud weer in een bull market komt. De goud/zilver ratio ligt op het moment van schrijven op 75:1, hoger dan het gemiddelde van 62,5:1 over de afgelopen tien jaar.

“Dit is waarschijnlijk een goed moment om zilver te kopen en goud te verkopen, indien je wilt handelen op deze ratio en gelooft dat deze in zekere mate zal terugkeren naar het gemiddelde”, zo concludeert Philip Klapwijk van Precious Metals Insights tegenover Bloomberg. “Dat gezegd hebbende… de goudprijs ligt niet ver boven met 200-daags gemiddelde, wat betekent dat een verdere daling onder dat niveau de ratio verder al opblazen.”

goldsilverratio-bloomberg

Zilver is weer relatief goedkoop ten opzichte van goud (Bron: Bloomberg)

Hogere pieken, hogere dalen

Een positief signaal voor goud is dat het edelmetaal de laatste maanden steeds hogere pieken en steeds hogere dalen laat zien. Analist Georgette Boele van de ABN Amro ziet de goudprijs op korte termijn stabiliseren tussen de $1.237 en $1.250 per troy ounce, om vervolgens later dit jaar verder te stijgen naar $1.300 per troy ounce. Boele zegt in een verklaring tegenover Bloomberg dat het edelmetaal zal profiteren van meer neerwaartse druk op de Amerikaanse dollar.

higher-peaks-gold-bbg

Hogere pieken en hogere dalen zijn positief voor goud

Opwaarts momentum voor goud

Als je van een grotere afstand naar de ontwikkeling van de goudprijs kijkt, dan zie je dat er nu voor het eerst sinds 2002 weer sprake is van een zogeheten ‘Golden Cross’ formatie. Daar is pas sprake van op het moment dat het 50-weeks gemiddelde hoger ligt dan het 200-weeks gemiddelde. Toen dat in 2002 gebeurde volgde een bijna tien jaar durende bull market, waarin de goudprijs meer dan zes keer over de kop ging. Volgens analist Ned Naylor Leyland van het Old Mutual Gold & Silver Fund is dit een zeer positieve indicator, omdat deze in de afgelopen dertig jaar twee bull markets in goud voorspelde.

gold-cross-bloomberg

Momentum voor goud over de langere termijn

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.