In Frankrijk is een waardetransport met 70 kilo goud overvallen. Op de snelweg in de buurt van Lyon werd een transportwagen met een lading van 70 kilo goud door twee auto’s klemgereden en richting een wegversperring met twee andere auto’s gestuurd. De chauffeur en de bijrijder van de transportwagen werden vastgezet, waarna de criminelen er met de buit vandoor gingen. Voordat ze het plaats delict verlieten staken ze één van de auto’s in brand om zoveel mogelijk sporen uit te wissen.

Het heeft er alle schijn van dat dit een zogeheten ‘inside job’ was. De professionele voorbereiding en uitvoering van de overval doet vermoeden dat de criminelen op de hoogte waren van de route van de transportwagen. De daders die er met de buit van omgerekend €2,5 miljoen vandoor gingen zijn nog steeds spoorloos, de twee werknemers van het transportbedrijf konden op tijd uit hun wagen bevrijd worden.

Overval op geldtransport

Correspondent Eveline Bijlsma merkt op dat het is niet voor het eerst is dat een waardetransport in Frankrijk overvallen wordt. In maart 2015 maakte een bende van vijftien overvallers een buit van €9 miljoen aan juwelen buit. Ook is er in 2012 werd er al eens een geldtransport overvallen. Toen wisten twee mannen op een scooter een koffer met €125.000 buit te maken. In 2009 ging een bewaker van een geldtransport ervandoor met een busje van €11,5 miljoen. Hij werd toen snel snel in de kraag gevat en kreeg vijf jaar gevangenisstraf.