Wanneer breekt de goudprijs door de $2.000?

De grafiek laat een extrapolatie van de goudprijs over de afgelopen twaalf jaar zien en geeft daarbij de bandbreedte weer waarbinnen de goudprijs zich zal begeven, met een betrouwbaarheidsinterval van 99%. Deze is afgeleid van de opzienbarend stabiele stijging van de maandelijkse goudprijs (bijna alle waaemingen vallen in een smalle bandbreedte van 1,042% tot 1,050%). De gele bandbreedte in onderstaande grafiek geeft het meest waarschijnlijk koersverloop weer.

Zoals uit onderstaande grafiek valt op te maken is de maandelijkse goudprijs sinds maart 2001 nog niet uit deze trend gevallen. We kruipen nu richting de onderkant van het trendkanaal, maar hebben de grens van het 99% betrouwbaarheidsinterval over de langere termijn nog niet getest. Sterker nog, eind 2008 en ergens in 2005 was de goudprijs in vergelijking met de trend nog lager. Als we aannemen dat de goudprijs haar trend van de afgelopen twaalf jaar blijft voortzetten, dan zal de goudprijs mogelijk al in juni de $2.000 per troy ounce aantikken. Volgens een meer conservatieve inschatting wordt deze grens in december pas gepasseerd. Als de goudprijs aan de onderkant van het 99% betrouwbaarheidsinterval blijft bewegen zal deze pas in augustus 2014 de $2.000 per troy ounce zien.

Goudprijs blijft in een exponentieel trendkanaal

De tweede grafiek geeft de gemiddelde goudprijs per kwartaal weer in een trendkanaal. Volgens deze grafiek zitten we momenteel dicht bij de onderkant van het 99% betrouwbaarheidsinterval. We zouden eruit kunnen vallen als de goudprijs het aankomende kwartaal (april t/m juni) gemiddeld net onder de $1.600 per troy ounce blijft bewegen. Zo lang dat niet gebeurt ziet de blogger van The Screwtapefiles geen reden op de 'bullmarket' in goud dood te verklaren.

Als de goudprijs het komende kwartaal onder de $1.600 per troy ounce blijft zakken we uit het trendkanaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.