Wanneer wordt goud in Rusland vrijgesteld van btw?

Beleggen in goud is sinds de introductie van de euro in de hele muntunie vrijgesteld van btw, met als doel het gebruik van goud als financieel instrument te stimuleren. Voor ons is dat inmiddels heel vanzelfsprekend, maar in veel andere landen betaal je nog wel belasting als je goud wilt kopen.

Een voorbeeld daarvan is Rusland, een land dat zich de laatste jaren op de kaart heeft gezet als één van de grootste afnemers van het gele edelmetaal. Vorig jaar voegde de Russische centrale bank nog meer dan 200 ton goud aan de publieke goudvoorraad toe, maar door de hoge belasting van 18% op beleggingsgoud werden er de afgelopen jaren in Rusland weinig gouden munten en baren aan particulieren verkocht.

Dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen, want er gaan in Rusland steeds meer geluiden op om de aankoop van fysiek goud vrij te stellen van btw. Eind 2016 gingen vertegenwoordigers van de Russische goudsector en van de World Gold Council in gesprek over de ontwikkeling van de binnenlandse goudmarkt, waarbij een brede consensus werd bereikt over het schrappen van de btw op deze beleggingscategorie.

Goud kopen zonder btw

Accountantsbureau Ernst & Young onderzocht de Russische goudmarkt en concludeerde dat het schrappen van de belasting op gouden munten en baren uiteindelijk een positieve bijdrage kan leveren, omdat het via andere wegen uiteindelijk mee belastinginkomsten kan opleveren. Ook verwachten vertegenwoordigers van de Russische goudsector dat het schrappen van btw uiteindelijk meer investeringen zal uitlokken en dat het spaarders en beleggers de mogelijkheid biedt om te investeren in Russisch goud in plaats van vreemde valuta.

De Westerse sancties tegen Rusland concentreren zich nu vooral op bepaalde invloedrijke personen en bedrijven en op de bankensector, maar het valt niet uit te sluiten dat er op termijn meer financiële sancties zullen volgen. De Russische centrale bank probeert zich daar al tegen in te dekken door haar goudvoorraad verder uit te breiden, maar het Kremlin zou de markt een extra stimulans kunnen geven door ook beleggingsgoud vrij te stellen van belasting.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.