Wat gebeurt er met de BTW op zilveren munten?

Vorige week kwamen er uit verschillende hoeken berichten dat de BTW op zilveren munten met ingang van volgend jaar verhoogd wordt naar 19 of zelfs 21 procent. Dat  zou betekenen dat producten als de zilveren Maple Leaf, de Silver Eagle, de zilveren kilomunten en muntbaren per ingang van 2014 een stuk duurder zouden worden. We kregen hier de afgelopen week ook geregeld vragen over van onze lezers.

Gaat de BTW op zilveren munten omhoog?

Maar hoe zit het nou precies in elkaar? Goudstandaard publiceerde daar gisteravond een uitgebreid artikel over, waarmee we u gelijk gerust kunnen stellen: Voor klanten van Nederlandse aanbieders zoals Goudstandaard verandert er volgend jaar niets. De munten worden verhandeld onder een margeregeling en daar geldt al een hoog BTW tarief van 21% voor. Goudstandaard schrijft het volgende op haar website:

“In Nederland worden zilveren beleggingsmunten verhandeld onder de margeregeling. Dat wil zeggen dat uitsluitend de marge van een aanbieder belast is met 21% BTW. U ziet hier als particulier niets van. De kostprijs voor aanbieders van edelmetalen bestaat uit de inkoopprijs van de munten bij dealers of muntenhuizen én de BTW die over zilveren munten wordt afgedragen om ze in te voeren in Europa. Momenteel gebeurt die invoer via Duitsland tegen 7%, ook door Nederlandse aanbieders. Dit tarief blijft ook per 1 januari 2014 7%!

De Duitse munthandelaren verkochten de munten voorheen niet onder de margeregeling maar met BTW. Zij konden daardoor de munten zonder BTW-afdracht invoeren in Europa. Vervolgens werden de munten met 7% BTW verkocht aan particuliere klanten. Nu dat tarief verhoogd wordt naar 19% zullen ook Duitse aanbieders van beleggingsmunten kiezen voor de margeregeling*. Dat betekent dat er ook onder Duitse aanbieders 7% BTW bij invoer in Europa betaald gaat worden en dat de munten vervolgens onder margeregeling aangeboden gaan worden aan particulieren.

Samengevat lijkt er per 1 januari 2014 voor klanten van Nederlandse aanbieders dus niets te veranderen. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd even telefonisch contact met ons opnemen (023-763 04 04 of via [email protected]). Ook nu nog zijn de zilveren Maple Leaf en Philharmoniker munten tegen zeer scherpe tarieven, en uit voorraad bij Goudstandaard leverbaar.”

BTW-verhoging heeft geen invloed op de prijs van zilveren munten in Nederland

De genoemde BTW-verhoging voor zilveren munten in 2014 heeft geen effect op de Nederlandse markt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Wat gebeurt er met de BTW op zilveren munten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders