Wat levert goud in de portefeuille op?

Een van de redenen waarom beleggers goud aan hun beleggingsportefeuille toevoegen is dat het edelmetaal bijdraagt aan een lager risico. Historisch gezien heeft het edelmetaal namelijk een lage correlatie met aandelen en obligaties, wat betekent dat het edelmetaal doorgaans goed presteert op het moment dat andere beleggingen in waarde dalen. Maar levert goud in de beleggingsportefeuille ook een hoger rendement op? En hoeveel procent van je vermogen zou je dan het beste in edelmetalen kunnen stoppen?

Met precies die vraag ging de Britse krant Telegraph op onderzoek uit. De redactie maakte vier modelportefeuilles met respectievelijk 5, 10, 20 en 50 procent van het vermogen in goud en rekende door welk van deze portefeuilles sinds 1999, sinds de val van Lehman Brothers en sinds de Brexit het hoogste rendement opleverde. De aandelen in deze modelportefeuilles zijn gebaseerd op de FTSE World index, een mandje van aandelen over de hele wereld. Daarbij werd de portefeuille ieder jaar opnieuw gebalanceerd om de gewenste verhouding tussen aandelen en edelmetalen vast te houden.

Lange termijn scenario

Goud kopen wordt gezien als een belegging voor de lange termijn en dat blijkt ook wel uit de resultaten van het onderzoek. Had je in 1999 de helft van je vermogen in aandelen en de andere helft in geel metaal gestopt, dan had je een rendement van in totaal 321% gehaald. Ter vergelijking, een beleggingsportefeuille met 95% in aandelen en slechts 5% in goud leverde over dezelfde termijn een rendement op van 228%. Op jaarbasis is dat dus 6,69% rendement per jaar voor de portefeuille met 50% goud en 4,68% per jaar voor de portefeuille met slechts 5% in het gele metaal.

gold-portfolio-return-longterm

Rendement beleggingsportefeuille met goud sinds 1999 (Bron: Telegraph)

Lehman Brothers

Op de langere termijn biedt goud een goede bescherming tegen inflatie, maar op de korte termijn kan de volatiliteit van het edelmetaal ook minder gunstig uitpakken. Nemen we de val van Lehman Brothers als startpunt, dan blijkt dat de beleggingsportefeuille met de zwaarste weging in aandelen juist het hoogste rendement opleverde. Hoewel goud het in de eerste jaren van de crisis beter deed wisten aandelen de laatste jaren een serieuze inhaalslag te maken.

gold-portfolio-return-lehman

Rendement beleggingsportefeuille met goud sinds val Lehman Brothers (Bron: Telegraph)

Brexit

Iets meer dan een jaar geleden stemde de meerderheid van de Britse bevolking via een referendum vóór het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de zogeheten Brexit. Dit onverwachtse besluit zorgde voor een plotselinge stijging van de goudprijs, maar die werd later dat jaar weer teniet gedaan door de verwachting van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Sinds de Brexit steeg de portefeuille met een 50/50 verdeling tussen aandelen en goud met 17%, terwijl de portefeuille met slechts 5% in aandelen een rendement van 32% opleverde.

gold-portfolio-return-brexit

Rendement beleggingsportefeuille met goud sinds Brexit (Bron: Telegraph)

Goud kopen voor de lange termijn

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat edelmetalen vooral interessant zijn voor de langere termijn. Op de korte termijn kan het rendement lager uitvallen, maar over een langere periode blijkt het edelmetaal uitstekend te compenseren voor de inflatie. Sinds 1971 is de goudprijs gestegen van $35 naar $1.236 per troy ounce, dat is een rendement van omgerekend ongeveer 8% op jaarbasis.

Een belangrijke eigenschap van edelmetaal is dat het een tastbare bezitting is die buiten het financiële systeem om verhandeld kan worden. Anders dan bij aandelen of obligaties heb je geen derde partij nodig om ze te kunnen verhandelen, wat in tijden van crisis van onschatbare waarde kan zijn. Het nadeel van edelmetalen is dat ze geen vorm van dividend of rente opleveren, maar daar staat tegenover dat je geen tegenpartij risico hebt. Voor de lange termijn kan het dus interessant zijn om een deel van uw vermogen in edelmetalen aan te houden.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Disclaimer: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een volledig risicovrije belegging bestaat niet. Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies. Dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders