Welke ETF’s hebben dit jaar goud uit de kluis gehaald?

We hebben op Marketupdate al verschillende keren een grafiek laten zien van de ontwikkeling van de goudvoorraad in GLD, het grootste goud-ETF ter wereld. Maar er zijn meer ETF’s die in 2013 veel goud van de hand hebben gedaan. Door de prijsdaling van goud zijn beleggers in ETF’s massaal uitgestapt. Die aandelen werden gekocht door partijen die genoeg vermogen hebben om daadwerkelijk fysiek goud op te vragen uit de kluizen.

Goud-ETF’s lopen leeg

Jesse’s Café Américain publiceerde deze week twee grafieken, één van de voorraadontwikkeling van goud-ETF’s en één voor zilver-ETF’s. De data voor deze grafieken is afkomstig van Nick Laird van Sharelynx, die op zijn eigen site meer statistieken bijhoudt over de goudmarkt en de zilvermarkt. De eerste grafiek laat zien dat goud-ETF’s dit jaar al 856 ton edelmetaal uit hun voorraad hebben gehaald. Daarvan is waarschijnlijk een groot gedeelte verhuisd naar de Aziatische markt, waar de vraag naar fysiek goud nog steeds ongekend groot is.

Voorraadontwikkeling van goud-ETF's in 2013

Voorraadontwikkeling van goud-ETF’s in 2013

Zilver-ETF’s blijven in trek

Tegenover een grote uitstroom van goud staat een netto instroom van zilver in ETF’s. Kennelijk zijn beleggers in zilver meer volhardend of meer geduldig dan de beleggers in goud. De prijs van zilver is dit jaar nog harder onderuit gegaan dan die van goud en staat op het moment van schrijven bijna 30% lager in euro’s. De goudprijs is dit jaar met 23,5% gezakt in onze valuta.

Net als in de goudmarkt zien we ook in de zilvermarkt een stijging van de vraag naar het fysieke metaal, ondanks een daling van de prijs. Dat komt omdat de prijzen van goud en zilver worden vastgesteld op de termijnmarkt, waar vrijwel uitsluitend papieren claimbewijzen verhandeld worden. Er verschuift bijna geen fysiek metaal op deze markten, waardoor het mogelijk is dat de goudprijs en de zilverprijs laag blijft.

Hoe dan ook, zilver-ETF’s voegden dit jaar netto enkele honderden tonnen edelmetaal aan hun reserves toe. De volgende grafiek laat die ontwikkeling goed zien. Zelfs de COMEX zag haar zilvervoorraden toenemen, zo blijkt uit deze gegevens.

Voorraadontwikkeling van zilver-ETF's in 2013

Voorraadontwikkeling van zilver-ETF’s in 2013

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Welke ETF’s hebben dit jaar goud uit de kluis gehaald?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo