Wordt Bitgold de nieuwe manier van betalen?

Onlangs werden we door een van onze lezers gewezen op BitGold, een online platform waarop je goud kunt bewaren en verhandelen. Maar de ambitie van de ontwikkelaars van BitGold gaat verder, want met hun nieuwe platform is het ook mogelijk betalingen te doen in goud. In combinatie met een creditcard die aan je BitGold rekening gekoppeld wordt is het in theorie dus mogelijk die nieuwe televisie of zelfs een kopje koffie af te rekenen in goud.

Door de grootste economische crisis sinds de jaren ’30 is er een groeiende behoefte aan een ander geldsysteem met een betrouwbaar en solide anker. Tot 1971 was iedere dollar officieel nog gekoppeld aan goud tegen een koers van $35 per troy ounce en waren andere valuta indirect via de dollar ook ‘gedekt’ door de goudreserve van de Verenigde Staten. Maar sinds dit anker werd losgelaten raakte goud compleet uit beeld als betaalmiddel of als dekking van de munt. Alan Greenspan zei eerder dit jaar al dat de terugkeer naar een goudstandaard nergens op de horizon te bekennen is.

gold_dollars-Bitgold: Goud als geld

Afgezien van een aantal lokale initiatieven om goud en zilver weer te accepteren als betaalmiddel heeft het fiatgeld dat wordt uitgegeven door overheden de rol van edelmetalen overgenomen als betaalmiddel voor de dagelijkse boodschappen. De ontwikkelaars van BitGold openen met hun nieuwe digitale platform de aanval op fiatgeld. Het concept is eenvoudig, gebruikers kopen via hun BitGold rekening fysiek goud en kunnen dat goud vervolgens gebruiken om betalingen mee te doen. Dat gebeurt zoals gezegd met een speciale creditcard die achter de schermen de bedragen in dollars omrekent naar de grammen goud op de BitGold rekening van de klant.

“Het systeem werkt als een bank, maar dan met goud”, zo verklaarde mede-oprichter Josh Crumb tegenover de Guardian. Crumb heeft gewerkt in het bankwezen en is ook werkzaam geweest als goudhandelaar. Hij benadrukte dat BitGold niet verward moet worden met Bitcoin, de virtuele munteenheid waar de afgelopen jaren al veel om te doen is geweest. Wel is er een gelijkenis met de virtuele munt in de zin dat BitGold een alternatief kan zijn voor normale fiat valuta.

Bemiddelaar

Volgens John Crumb maakt BitGold de overstap naar goud gemakkelijker: “De klant kan nu zelf kiezen wat hij of zij als geld wil aanhouden. Het is voor ons de uitdaging om die connectie te maken, zodat goud makkelijk ingewisseld kan worden voor dollars, roebels, yen of welke valuta de klant wil hebben. Onze klanten zien goud misschien al als een vorm van geld, maar die mening wordt door veel bedrijven nog niet gedeeld. BitGold dient zich aan als een bemiddelaar door het goud van klanten op te slaan en ervoor te zorgen dat een deel van dat goud bij een aankoop wordt omgewisseld naar Braziliaanse real, Japanse yen, Russische roebels enzovoort tegen de goudkoers van dat moment in de betreffende valuta.”

Het concept van BitGold is in theorie op alle valuta toe te passen, maar in sommige landen werkt de wetgeving behoorlijk tegen. Zo heeft de Canadese startup vanwege de ‘ongelooflijk complexe wetgeving’ nog geen vestiging kunnen openen in de Verenigde Staten. Dat is volgens de ontwikkelaars slechts een kwestie van tijd, gezien het feit dat Silicon Valley de Bitcoin al omarmd heeft als alternatieve munteenheid. Dit zal uiteindelijk de weg vrij maken voor de acceptatie van een nieuw bedrijfsmodel ten aanzien van bankieren.

Dat BitGold grote plannen heeft in de Verenigde Staten blijkt uit het feit dat ze GoldMoney onlangs voor omgerekend $49 miljoen hebben overgenomen. BitGold nam niet alleen het klantenbestand over, maar ook de activiteiten van GoldMoney in de Verenigde Staten. Achter de nieuwe BitGold startup staan een paar grote namen. Zo hebben de oprichters nauwe banden met vermogensbeheerder Eric Sprott en met Alex Soros, de zoon van de wereldberoemde hedgefondsbeheerder George Soros. “Als het goed gaat bouwen wij het nieuwe Paypal, zo niet dan worden we gewoon een grote speler in de opslag van edelmetalen”, zo concludeerde de optimistische Crumb.

bitgold-founders

De oprichters van BitGold willen van goud weer geld maken

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Wordt Bitgold de nieuwe manier van betalen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders