World Gold Council: “China en India zijn belangrijkste goudmarkten”

De goudprijs beweegt enige tijd in een zeer smalle bandbreedte en schommelt al meer dan een jaar rond de €35.000 per kilo. Wanneer je kijkt naar alle geopolitieke spanningen en het ruime monetaire beleid van centrale banken zou je misschien een hogere goudprijs verwachten, maar volgens John Reade van de World Gold Council is het koersverloop van de laatste maanden een goede weerspiegeling van de laatste ontwikkelingen in de goudmarkt.

In een interview met Commodity TV zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de World Gold Council dat het edelmetaal momenteel redelijk gewaardeerd is, wanneer je kijkt naar de wereldwijde vraag naar fysiek goud. Volgens Reade is de vraag naar goudbaren en munten nog steeds substantieel, maar niet zo groot als een paar jaar geleden, toen de goudprijs veel hoger stond.

China en India

Volgens John Reade zijn China en India inmiddels de belangrijkste afzetmarkten voor fysiek edelmetaal. Deze twee landen samen zijn goed voor de helft van de wereldwijde vraag. Hij merkt daarbij op dat vooral de Chinese markt bijzonder hard gegroeid is, van ongeveer 200 ton goud per jaar aan het begin van deze eeuw naar ongeveer 1.000 ton per jaar sinds 2013.

Reade merkt verder op dat de goudprijs vooral wordt bepaald door de waarde van de Amerikaanse dollar en de reële rente in de Verenigde Staten, maar dat ook de economische groei in opkomende markten een belangrijke rol speelt. Een toename van het besteedbare inkomen in belangrijke afzetmarkten als China en India kan de komende jaren een positief effect hebben op de goudprijs.

Goudmijnsector

Volgens Reade zijn er voor de goudmijnsector nog meer dan genoeg kansen om nieuwe goudreserves aan te boren, maar zijn er de laatste jaren te weinig investeringen in de sector gedaan om de productie op de langere termijn op peil te houden. Dat betekent dat de wereldwijde productie over een jaar waarschijnlijk weer zal dalen. En die daling kan een lange tijd aanhouden als er niet meer nieuwe ontdekkingen worden gedaan.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders