De World Gold Council (WGC) en de London Metals Exchange (LME) lanceren samen met een aantal grote banken een reeks nieuwe goudcontracten. Daarmee geven ze gehoor aan de wens van toezichthouders om de transparantie van de goudmarkt te verbeteren. Ook moet de goudmarkt van Londen met deze nieuwe gestandaardiseerde contracten toegankelijker worden voor nieuwe spelers. De nieuwe goudcontracten dragen de naam LMEprecious en worden op de Londen Metals Exchange verhandeld.

goldprice-afbeeldingDe banken die zich bij dit initiatief hebben aangesloten zijn Goldman Sachs, ICBC Standard Bank, Morgan Stanley, Natixis, OSTC en Société Générale. Volgens de directeur van de World Gold Council, Aram Shishmanian, is deze samenwerking met de goudbanken en de London Metals Exchange een belangrijke stap richting het moderniseren van de goudmarkt. Daarover zei hij het volgende:

“Dit versterkt de positie van Londen in de wereldwijde goudmarkt en stelt haar in staat de wensen van al haar deelnemers te vervullen, nieuwe deelnemers aan te trekken en te voldoen aan de hoogste eisen van toezicht. We zijn trots dat we de aanjager zijn geweest van dit proces en we hebben er vertrouwen in dat het nieuwe aanbod met succes door de markt geïmplementeerd en ondersteund zal worden.”
Goudcontracten

Onder de naam LMEprecious verschijnt er niet alleen een spot markt voor goud, maar ook dagelijkse en maandelijkse futurescontracten, opties en zogeheten ‘calendar spread’ contracten voor zowel goud als zilver. In de toekomst zullen daar vergelijkbare contracten voor platina en palladium aan worden toegevoegd. Al deze contracten worden verwerkt via LME Clear, het real-time clearing house van de Londen Metals Exchange.

Deze nieuwe goudcontracten bieden flexibiliteit en de mogelijkheid om te onderhandelen over de goudprijs en de zilverprijs. Daarmee zijn de nieuwe contracten van LMEprecious een alternatief voor de zogeheten over the counter transacties, die rechtstreeks tussen twee partijen plaatsvinden. Door via de beurs te verhandelen krijgen beide partijen een betere prijs en wordt de prijsvorming van goud efficiënter, zo schrijft de World Gold Council in haar persbericht.

Garry Jones, directeur van de Londen Metals Exchange, zegt in een verklaring het volgende:

“We zijn verheugd om samen te mogen werken met de World Gold Council en een groep van toonaangevende banken. Met dit project kunnen we de marktstructuur verbeteren. LMEprecious biedt nieuwe mogelijkheden voor bestaande leden van de LME en voor hun klanten, maar ook voor nieuwe deelnemers die gebruik willen maken van een geoptimaliseerd handelsplatform voor edelmetalen.”

De banken die deelnemen aan dit initiatief voorzien in liquiditeit voor de nieuwe goudcontracten, zodat een efficiënte prijsvorming en voldoende beschikbaarheid van edelmetalen gegarandeerd kan worden. De nieuwe contracten van LMEprecious worden in de eerste helft van 2017 gelanceerd.

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard.com, gespecialiseerd in de verkoop van fysiek edelmetaal