World Gold Council: “Peak gold is al bereikt”

Volgens de topman van de World Gold Council heeft de goudmijnsector wereldwijd al bijna het punt bereikt waarop de jaarlijkse productie van goud niet meer zal toenemen, het zogeheten ‘peak gold’ moment.

In een interview met Bloomberg zei WGC-topman Randall Oliphant dat er steeds minder nieuwe grote ontdekkingen gedaan om de dalende productie van bestaande goudmijnen te vervangen. Daardoor zal de jaarlijkse goudproductie op termijn langzaam weer in een dalende trend komen.

Een daling van het aanbod van nieuw goud, gecombineerd met oplopende geopolitieke spanningen en een toenemende vraag in grote goudmarkten als China en India legt daarom een zeer solide bodem onder de goudprijs. De komende twaalf maanden zou de prijs daardoor naar $1.400 per troy ounce goud kunnen stijgen, zo verklaarde Oliphant tijdens het Denver Gold Forum.

Wat is de komende twaalf maanden het belangrijkste voor de goudprijs?

“Ik denk dat de Amerikaanse dollar erg belangrijk is voor de goudprijs. Ook blijven we sterke economische cijfers uit India en China zien, dat zijn de twee grootste markten met beide een kwart van de totale vraag naar goud. Die fundamenten zijn dus goed. Het is ook nog niet duidelijk hoe de politieke situatie in de Verenigde Staten zich zal ontwikkelen. Die onzekerheid vormt een vruchtbare bodem voor goud.”

Hebben we peak gold bereikt?

“Ik denk dat we dicht bij dat punt zijn, als dat al niet bereikt is. Er worden simpelweg niet genoeg nieuwe goudbronnen ontdekt en er komen niet meer zoveel nieuwe mijnen bij als in het verleden. Veel bedrijven hebben al te maken met een dalende productie. Dus het aanbod begint te dalen, terwijl de vraag blijft groeien. Dat legt een stevig fundament onder de goudmarkt.”

Bereikt de goudproductie een plateau of zal deze gaan dalen?

“Ik denk dat het meer een plateau wordt en daarna een langzame daling, omdat de looptijden van de mijnen zo enorm lang zijn en het goed te voorspellen is hoe de productie zich zal ontwikkelen. We zullen niet plotseling van een kloof af vallen in de nabije toekomst, maar tegelijkertijd is het lastig voor te stellen hoe we genoeg goud kunnen produceren om aan de vraag te kunnen voldoen.”

Waar in de goudmijnsector kun je nog groei vinden?

“Over het algemeen in de middelgrote bedrijven. Newgold laat groei zien, maar ook een aantal andere mijnen. De grotere mijnen hebben al zo lang bezittingen verkocht dat het moeilijk voor te stellen is hoe die in de toekomst meer kunnen produceren dan vandaag.”

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “World Gold Council: “Peak gold is al bereikt”

 • joepdekat

  Mooi propaganda praatje maar hij heeft de ondergrondse reserves in Alaska, Siberië, en Australië zeker niet mee geteld.
  Hou maar inde gaten als de goudprijs naar 2000 dollar per ounce gaat stijgen hoeveel nieuwe mijnen er bij komen.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Er zit nog meer dan genoeg goud onder de grond, maar slechts een klein deel daarvan is economisch winbaar bij de huidige goudprijs. Wordt de prijs hoger, dan is het niet zo dat er meteen meer goudmijnen open gaan. Het kost jaren om van een goudontdekking naar een operationele mijn te gaan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *