World Gold Council wil standaard voor kilobaren goud

De World Gold Council onderzoekt de mogelijkheid van een wereldwijde standaard voor goudbaren van 1 kilo, zodat deze makkelijker gebruikt kunnen worden als onderpand voor financiële transacties en beleggingsproducten. Dat zou de vraag naar dit type goudbaren een sterke impuls kunnen geven, zo schrijft Reuters in een exclusieve publicatie.

Goudbaren van een kilogram zijn met name populair in de Aziatische goudmarkt, maar door het ontbreken van een wereldwijde standaard kunnen deze baren niet op andere beurzen aangeboden en verhandeld worden. In Westerse landen en in veel andere delen van de wereld zijn de veel grotere London ‘Good Delivery’ goudstaven van 400 troy ounce (ongeveer 12,5 kilogram) al decennia lang de standaard. Door het ontbreken van een standaard voor baren van 1 kilo kan de London Metal Exchange (LME) niet overweg met een groeiend aanbod van kleinere kilobaren uit Azië.

Nieuwe internationale standaard voor goudbaren

Om de liquiditeit in de internationale goudmarkt te verbeteren wil de World Gold Council nu ook een soort London ‘Good Delivery’ standaard voor de kleinere kilobaren vastleggen, zodat deze als gelijkwaardig onderpand gebruikt kunnen worden voor financiële transacties en grote transacties in de goudmarkt.

De clearingcentra van de Intercontinental Exchange in Europa en de CME in de Verenigde Staten accepteren momenteel alleen de grote 400 troy ounce LBMA goudbaren als onderpand. De CME ziet nog geen grote belangstelling voor een nieuwe standaard op basis van kilobaren. “We evalueren voortdurend nieuwe vormen van onderpand op basis van de vraag van onze klanten en op dit moment hebben we nog geen belangstelling vernomen van onze klanten”, zo verklaarde de CME tegenover Reuters.

China en India

De grootste afzetmarkten voor fysiek goud importeren voor het grootste deel al goudbaren van een kilo. Van al het goud dat China importeert is ongeveer 95% in de vorm van kilobaren, terwijl dat aandeel voor de Indiase import op ongeveer 80% ligt. Volgens schattingen van de World Gold Council is China met een binnenlandse vraag van 900 tot 1.000 ton per jaar de grootste afzetmarkt ter wereld voor het edelmetaal, terwijl de Indiase markt met ongeveer 650 ton op de tweede plaats komt. Deze twee landen samen vertegenwoordigen nu al een aanzienlijk marktaandeel op de wereldwijde goudmarkt.

Goudcontracten op de Shanghai Gold Exchange, de Shanghai Futures Exchange en de Hong Kong Exchange zijn al gebaseerd op kilobaren. Door de verschillende standaarden tussen het ‘Westen’ en het ‘Oosten’ moet veel edelmetaal uit Europa dat bestemd is voor de Aziatische markt eerst naar Zwitserland, waar verschillende smelterijen de grote 400 ounce staven omsmelten naar kleinere baren van een kilo.

Good Delivery

De traditionele London ‘Good Delivery‘ baren van 400 troy ounce worden al sinds 1919 verhandeld in Londen en zijn sindsdien uitgegroeid tot het standaard formaat voor centrale banken en financiële instellingen. Omdat de technologie om goud te smelten, zuiveren en gieten toen minder geavanceerd was dan nu zit er relatief veel speelruimte in de ‘Good Delivery’ standaard.

Zo is vastgelegd dat de goudbaren minimaal 350 troy ounce (~10,9 kilo) en maximaal 430 troy ounce (~13,4 kilo) mogen wegen voor een LBMA stempel en dat de zuiverheid tenminste 99,5% goud moet zijn. Ook moeten de baren een bepaalde vorm hebben, zodat ze makkelijker gestapeld en geteld kunnen worden. Tenslotte moet een LBMA ‘Good Delivery’ baar voldoen aan verschillende stempels, waaronder de naam van de smelterij, het serienummer, de zuiverheid en het jaar van productie.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “World Gold Council wil standaard voor kilobaren goud

  • 23 januari 2018 om 18:42
    Permalink

    Heel goed idee. Kleinere gewichten, zouden nog beter zijn.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders