World Gold Council ziet vraag naar beleggingsgoud toenemen

Beleggers hebben in de eerste helft van dit jaar 11% meer beleggingsgoud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport dat deze week naar buiten werd gebracht. Vooral in China en India werden aanzienlijk meer gouden munten en goudbaren verkocht dan een jaar geleden, maar ook in Turkije kende de goudmarkt dit jaar een sterke opleving.

De goudmarkt in China profiteert van de strenge kapitaalcontroles, waardoor beleggers beperkt zijn in hun mogelijkheden om in het buitenland te beleggen. Ook zijn sommige Chinese beleggers bezorgd over een mogelijke bubbel in vastgoed, waardoor ze hun geld momenteel liever in goud dan in stenen beleggen.

In India steeg de vraag naar goud doordat bepaalde festivals op een gunstig moment vielen, waardoor er meer verkocht werd dan op andere jaren. Ook slaagde de centrale bank erin het tekort aan contant geld aan te vullen, een tekort dat ontstond toen eind vorig jaar opeens de twee grootste bankbiljetten in India ingeleverd moesten worden. Doordat er weer meer geld in de handen van de bevolking is komt de economie weer op gang en hebben Indiërs weer geld om goud te kopen.

De toegenomen vraag naar goud in Turkije werd volgens de World Gold Council gedreven door de groei van de economie en een hoge inflatie. Eind vorig jaar deed de Turkse president Erdogan een oproep om buitenlandse valuta om te wisselen in goud. Mogelijk heeft ook dat een impuls gegeven aan de Turkse goudmarkt.

gold-demand-h1-2017-wgc

Minder goud naar ETF’s, maar meer vraag naar beleggingsgoud (Bron: World Gold Council)

Minder goud naar ETF’s

Wereldwijd gezien waren goud-ETF’s in de eerste helft van dit jaar minder populair dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toch werd er dit jaar al in totaal 167,9 ton goud aan de reserves toegevoegd, waarvan het grootste gedeelte bij Europese goud-ETF’s. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat deze in de eerste helft van dit jaar 128 ton goud aan hun voorraden toevoegden, waarmee ze 76% van de wereldwijde instroom van goud in ETF’s voor hun rekening namen.

De extreem lage rente en de politieke onzekerheid van verkiezingen in Nederland en Frankrijk gaven in de eerste helft van dit jaar een sterke impuls aan de Europese goudmarkt. Daarvan profiteerden vooral de goud-ETF’s, die aandelen uitgeven op basis van fysiek goud dat in een kluis wordt opgeslagen. De totale goudvoorraden van deze ETF’s groeiden in het tweede kwartaal van dit jaar tot een recordniveau van 977,7 ton, meer dan de vorige piek van 960 ton van eind 2012.

europe-gold-etf-holdings

Voorraden goud-ETF’s in Europa naar nieuw record (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn centrale banken netto kopers van goud geworden. In de eerste helft van dit jaar voegden ze netto 176,7 ton aan hun reserves toe, een paar procent minder dan de aankopen in dezelfde periode van vorig jaar. De grootste koper was opnieuw Rusland, dat in het tweede kwartaal van dit jaar 35,7 ton van het gele metaal aan haar reserves toevoegde. Kazachstan koopt al jaren onafgebroken goud bij en kocht in het tweede kwartaal 11,3 ton.

De centrale bank van Turkije is dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer begonnen met goud kopen en voegde in het tweede kwartaal 21 ton aan haar reserves toe. Hun totale goudvoorraad bereikte daarmee een omvang van in totaal 137 ton. Het enige land dat een substantiële hoeveelheid goud verkocht was Duitsland. Die haalden in het tweede kwartaal 3,8 ton aan goudbaren uit haar kluis om munten van te slaan.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “World Gold Council ziet vraag naar beleggingsgoud toenemen

 • 4 augustus 2017 om 17:35
  Permalink

  World Gold Council ziet vraag naar beleggingsgoud toenemen.
  Maar lezers van marketupdate zien de comments hier afnemen.
  De man die de knopjes beheert bij marketupdate heeft immers zowat alle comments weggehaald.
  Dat motiveert niet echt om hier een artikel off topic/on topic aan te vullen.
  Verwacht daarom voorlopig ook geen bijdrage meer van mij over geschiedenis en actualiteit.
  Up to date Info die marketupdate ontslipt houd ik dan wel voor mijzelf. Een goed geïnformeerd man telt immers voor 2.
  Knock knock………….who is there?

  Beantwoorden
  • 8 augustus 2017 om 07:59
   Permalink

   Het is niet waar dat wij zowat alle comments hebben weggehaald, we accepteren alleen geen reacties waarbij op de man wordt gespeeld of waarbij scheldwoorden gebruikt worden. Natuurlijk mag je kritisch zijn tegenover de reacties van anderen, maar het voegt niet veel toe als iemand zegt hoeveel goud ie wel niet heeft of hoe zielig de ander wel of niet is. Daar is dit blog niet voor bedoeld.

   Je hebt een keer geschreven dat je bij een ander blog geblokkeerd bent en dat heb ik bewust niet gedaan omdat je ook veel interessante artikelen en links plaatst die naar mijn mening wel iets toevoegen aan de discussie. Dat er niet altijd op gereageerd wordt wil niet zeggen dat het niet gelezen wordt.

   Beantwoorden
   • 8 augustus 2017 om 11:56
    Permalink

    Je praat jezelf eruit,want mijn comments die zijn weggehaald waren niet op de man gespeeld.Het waren comments met goede en nuttige informatie. Verwacht daarom voorlopig geen info meer van mij. Alsof ik marketupdate zeker dankbaar moet zijn dat ik geen block heb? Jullie maken jullie eigen blog zo kapot. Succes ermee, maar zonder mij. Ik heb betere zaken te vervullen in mijn voordeel en niet jullie voordeel.Einde bericht.

    Beantwoorden
    • 8 augustus 2017 om 14:26
     Permalink

     Ik heb zojuist nog even gekeken en alle reacties zijn er nog. De reden dat ze niet worden weergegeven als je op een artikel klikt is dat we sinds kort https beveiliging aan de website hebben toegevoegd. Daardoor kom je op een ander webadres uit dat niet gekoppeld is aan de reacties.

     Je kunt dit zelf zien als je in de adresbalk het gedeelte “https://” weghaalt en op enter drukt. Dan worden de reacties wel getoond.

     We gaan hier direct mee aan de slag, maar het was ons gewoon niet eerder opgevallen omdat dit technische probleem alleen betrekking heeft op oudere nieuwsartikelen die nog niet de beveiligde https:// link hebben.

     De reacties zijn dus niet weg, ze moeten alleen even opnieuw gekoppeld worden.

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders