World Gold Council ziet vraag naar fysiek goud met 21% stijgen

De World Gold Council publiceerde vandaag haar jaarverslag over de fysieke goudmarkt in 2013. Eerder vandaag plaatsten we op Marketupdate de bijbehorende video die de hoofdlijnen samenvat, maar op Goudstandaard is ook een uitgebreide samenvatting van het rapport te vinden.

Voorkeur verschuift naar fysiek bezit

In 2013 steeg de vraag naar goud in eigen bezit (bijvoorbeeld in de vorm van munten, baren en sieraden) met 21% naar een historisch hoogtepunt van 3.863,5 ton. Tegelijkertijd deden beleggers hun positie (in de vorm van ETF’s) massaal van de hand. Het is tekenend voor de manier waarop men in de wereld naar het gele metaal kijkt. In Westerse landen beschouwt men het edelmetaal in de regel als een speculatieve grondstof, terwijl men in Azië naar goud kijkt als een vorm van spaargeld. De volgende grafiek laat zien hoe de vraag naar goud per kwartaal is opgebouwd. Het tweede kwartaal van 2013 was er één van uitersten. De vraag naar munten en baren steeg naar het hoogste niveau in lange tijd, terwijl er tegelijkertijd in recordtempo edelmetaal aan de ETF’s werd onttrokken. Na een terugval in het derde kwartaal trok de markt in het vierde kwartaal weer aan.

Vraag naar fysiek goud per kwartaal sinds 2008

Vraag naar fysiek goud per kwartaal sinds 2008

De vraag naar fysiek goud komt grotendeels uit Azië. De volgende grafieken uit het rapport van de World Gold Council laat zien dat bijna de helft in de vorm van munten, baren en sieraden in India en China wordt verkocht. En dan rekenen we de andere Aziatische landen waar het edelmetaal populair is niet eens mee…

China en India kopen met afstand het meeste goud

China en India kopen met afstand het meeste goud (Bron: WGC)

Vraag naar goud in Europa minder sterk

Vraag naar het gele metaal in Europa minder sterk (Bron: WGC)

ETF’s verkopen

De daling van de goudprijs en uitstroom van edelmetaal uit ETF’s blijken sterk gecorreleerd. De volgende grafiek uit het rapport van de World Gold Council laat dat goed zien. De populariteit van dit beleggingsinstrument neemt toe als de prijs van het edelmetaal stijgt en neemt af als de prijs weer omlaag gaat.

Goudprijs en voorraad ETF's gaan hand in hand

Goudprijs en voorraad ETF’s gaan hand in hand (Bron: WGC)

Centrale banken kopen minder goud

Centrale banken hebben in 2013 minder goud gekocht dan in 2012, zo blijkt uit het rapport van de World Gold Council. Kochten ze vorig jaar nog een recordhoeveelheid van 544 ton goud, het afgelopen jaar voegde ze netto 368 ton geel metaal toe aan hun balanstotaal. Hoewel er minder goud gekocht werd dan vorig jaar blijven centrale banken edelmetaal van de markt halen. Dat is een zeer positieve indicator.

Centrale banken schroeven aankopen goud iets terug

Centrale banken schroeven aankopen goud iets terug (Bron: WGC)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo