Zilver of chocola?

Wat zou je kiezen als een onbekende man op straat aan jou de keuze biedt tussen een gratis chocoladereep en gratis zilverbaar? Precies dat experiment werd onlangs in de Verenigde Staten uitgevoerd door Mark Dice. Hij bood willekeurige voorbijgangers op straat een zilverbaar van 10 troy ounce (ter waarde van €150) en een chocoladereep. Blijkbaar was de chocoladereep erg populair, want alle deelnemers in de video lieten het zilver links liggen en gingen voor de zoete traktatie…

We weten niet of de video een goede weerspiegeling geeft van de werkelijkheid of dat er veel fragmenten uit geknipt zijn om een bepaald beeld neer te zetten. Als we ervan uitgaan dat de meeste Amerikanen inderdaad liever een reep chocola hebben dan een zilverbaar van €150 kunnen we een aantal verschillende conclusies trekken.

1. Mensen weten niet wat de waarde is van zilver

Als de voorbijgangers in de video wisten dat je voor de prijs van die zilverbaar 100 tot 150 chocoladerepen zou kunnen kopen, dan zou men eerder geneigd zijn voor het zilver te kiezen. We durven te beweren dat de meeste mensen geen idee hebben van de zilverprijs, omdat ze in hun dagelijkse leven geen zilveren munten of zilverstaven nodig hebben en geen interesse hebben in zilver.

2. Zilver is geen geld

Sommige zilverbeleggers denken dat zilver geld is, maar daar denkt de massa blijkbaar anders over. Geld is iets wat algemeen geaccepteerd wordt en wat deze video laat zien is dat zilver juist helemaal niet geaccepteerd wordt. Het is een illusie om te denken dat we in de Westerse wereld het betaalgemak van fiatgeld en elektronische betalingen in de toekomst overboord gooien om terug te keren naar primitieve zilveren munten die op hun gewicht en zuiverheid beoordeeld worden.

Het is denkbaar dat mensen tijdens een complete ineenstorting van het financiële systeem zilveren munten zullen gebruiken in de ruilhandel, maar het zal niet lang duren voordat de massa weer overstapt naar een nieuwe vorm van papiergeld. Dat vanwege de simpele reden dat betalen met fiat geld veel gemakkelijker is dan met zilveren munten van verschillende gewichten en zuiverheid.

3. Mensen vertrouwen Mark Dice niet (?)

Zou u van een onbekende man een zilverbaar aannemen, terwijl u met een camera op beeld wordt vastgelegd? We kunnen ons goed voorstellen dat mensen het vreemd vinden dat iemand gratis wat aanbiedt (waarom zou hij dat doen?) en dat ze liever weer snel verder lopen. Misschien hebben voorbijgangers de indruk dat ze in de maling worden genomen en kiezen ze daarom maar voor de meest ‘veilige’ optie.

Goud of zilver?

Na het zien van deze video vroegen wij ons af wat er gebeurd zou zijn als Mark Dice in plaats van een zilverbaar een goudbaartje als alternatief zou bieden. Een blokje goud van 5 gram heeft op dit moment ongeveer dezelfde waarde als een zilverstaaf van 10 troy ounce. Wij denken dat meer mensen dan de chocoladereep links zouden laten liggen en zouden kiezen voor het goud. Wat denken jullie?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders