Na een krachtige rally die de zilverprijs in de eerste zeven maanden van dit jaar met 50% liet stijgen is het edelmetaal nu in een bear market terechtgekomen. De afgelopen vier maanden zakte de prijs van zilver namelijk van $20,67 naar $16,38 per troy ounce. Dat is een daling van meer dan 20% en dat is voldoende om te mogen spreken van een ‘bear market’.

Vergeleken met begin dit jaar staat de zilverprijs in dollars nog altijd 19% hoger, terwijl de prijs in euro’s zelfs 21% hoger ligt dan begin dit jaar. Beleggers die begin dit jaar instapten hebben dus weinig reden tot klagen. De koersdaling van de afgelopen maanden laat zien dat de prijs van zilver erg volatiel is, ook in vergelijking met goud. In dezelfde periode daalde de goudprijs in dollars met 13%.

Goud en zilver onder druk

Sinds het begin van deze maand zijn de voorraden van zilver-ETF’s met bijna 384 metrische ton zilver gedaald, de grootste daling sinds december 2014. Ook goud-ETF’s zagen hun voorraden deze maand met tientallen tonnen dalen. GLD, het grootste goudfonds ter wereld, deed in november al meer dan 50 ton goud van de hand, dat is ongeveer zes procent van hun totale goudvoorraad.

De prijzen van goud en zilver staan onder druk door een sterkere dollar en een stijging van de rente. Een hogere rente is ongunstig voor edelmetalen, omdat die geen cashflow opleveren. Het zijn vooral de speculatieve beleggers die nu posities in edelmetalen verkopen, want fundamenteel is er de laatste maanden weinig veranderd aan de stand van de wereldeconomie. Ook blijven centrale banken wereldwijd goud kopen en dollarreserves verkopen.

“Goud en zilver dalen door de stijgende aandelenmarkten, de stijging van de rente en de verwachting van meer renteverhogingen door de Federal Reserve. Zilver is altijd minder liquide dan goud en daarom de meest volatiele van de twee. Daardoor zal de prijs altijd zo sterk blijven bewegen”, zo verklaarde analist Ed Meir van INTL FCStone Inc. tegenover Bloomberg.

silver-etf-flows

Grootste verkoopgolf van zilver ETF’s sinds december 2014 (Bron: Bloomberg)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar 088-4688488.