Zilvermijn staakte verkoop door lage zilverprijs

De zilvermijn First Majestic heeft in het tweede kwartaal een deel van haar productie achter de hand gehouden vanwege de scherpe daling van de zilverprijs, zo schrijft Mineweb. De mijn hield in totaal 700.000 troy ounce zilver van de markt, omdat ze verwachtte dat de zilverprijs weer zou gaan stijgen. Door een deel van de productie niet te verkopen kon First Majestic in het tweede kwartaal nauwelijks winst maken. Daar staat tegenover dat het bedrijf een extra voorraad van 700.000 troy ounce op de markt kan brengen bij een stijgende zilverprijs.

Daling zilverprijs

Volgens Keith Neumeyer, de CEO van First Majestic Silver, was de daling van de zilverprijs dit jaar ongekend. Het management kwam toen tot het besluit om een deel van de zilverproductie niet naar de markt te brengen. De zilverprijs zakte in het tweede kwartaal met 31%, vergelijkbaar met de daling tijdens de financiële crisis van eind 2008. “Het was de derde grootste prijsdaling in de afgelopen vijftig jaar”, zo verklaarde Neumeyer tegenover Mineweb.

Het management van First Majestic Silver is ervan overtuigd dat de zilverprijs in de nabije toekomst weer gaat stijgen. In de tussentijd wordt een deel van de opgebouwde voorraad verkocht, omdat de zilverprijs alweer wat herstel heeft laten zien. Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van First Majestic Silver zei Keith Neumeyer het volgende over het besluit om een deel van de productie niet op de markt te brengen: “We hebben in het tweede kwartaal niets verkocht voor prijzen onder de $22,80 per troy ounce […] We kunnen hierdoor in het derde kwartaal een paar miljoen dollar extra verdienen, dat is mooi meegenomen”.

Productie zilver stijgt

First Majestic heeft geen moeite om meer zilver uit de grond te halen, zo blijkt uit de cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar. Gedurende deze periode haalde de zilvermijn 2.767.966 troy ounce zilver uit de grond, een stijging van 44% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar (1.917.248 troy ounce). Ook de productie van goud nam sterk toe, van 533 troy ounce in het tweede kwartaal van 2012 naar 1.995 troy ounce in dezelfde periode van dit jaar. De zilvermijn haalde ook andere metalen als lood, zink en ijzer uit haar mijnen. First Majestic wist de productie van lood en zink ruwweg te verdubbelen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. De productie van ijzererts bleef ongeveer gelijk.

Kosten verlagen

Door de daling van de grondstoffenprijzen (met name zilver) heeft ook First Majestic Silver bezuinigingsplannen opgesteld. In mei en juni werkte het management aan een plan om $50 miljoen te besparen op de kosten. Vooral de uitgaven aan exploratie en ontwikkeling worden teruggeschroefd, zodat de huidige productie zoveel mogelijk wordt ontzien. Ook heeft het bedrijf van de gelegenheid gebruik gemaakt om eigen aandelen terug te kopen. De mijnaandelen staan zwaar onder druk, waardoor de zilvermijn relatief goedkoop haar eigen aandelen terug kon kopen. In het tweede kwartaal ging dat om een bedrag van $2,4 miljoen.

In de eerste helft van dit jaar maakte First Majestic $26,68 miljoen winst (23 cent per aandeel), een behoorlijke daling ten opzichte van de $41,68 miljoen (39 cent per aandeel) van dezelfde periode van vorig jaar.

First Majestic hield 700.000 troy ounce zilver van de markt
First Majestic hield 700.000 troy ounce zilver van de markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.