Zilverprijs op laagste niveau na correctie inflatie

De zilverprijs is nog niet eerder zo laag geweest als nu, wanneer je deze corrigeert volgens de inflatie. Ook goud is momenteel relatief goedkoop, wanneer je de prijs afzet tegen de algemene prijsontwikkelingen van goederen en diensten.

Aan het begin van deze eeuw stond zilver op ongeveer $5 per troy ounce, maar volgens John Williams van de site Shadowstats is er in de afgelopen twintig jaar zoveel inflatie geweest dat je minder kunt kopen met de $17 die een zilveren munt vandaag de dag opbrengt.

Naast zilver blijft ook goud volgens hem achter bij de inflatie. Met een huidige goudprijs van ongeveer $1.300 per troy ounce is het edelmetaal nog niet zo ondergewaardeerd als aan het begin van deze eeuw, maar het verschil wordt steeds kleiner.

Shadowstats

Shadowstats houdt al jaren statistieken bij over de geldhoeveelheid, werkloosheid en de inflatie in de Verenigde Staten. Daarbij houdt hij vast aan traditionele rekenmethodes, zoals die in het verleden gebruikt werden voor de berekening van de officiële inflatiecijfers.

Volgens John Williams geven de inflatiecijfers volgens de historische berekening een betere weerspiegeling van de werkelijkheid, omdat de overheid in haar rekenmethode voortdurend aanpassingen doorvoert die het inflatiecijfer beïnvloeden. Zo worden duurdere producten soms vervangen voor goedkopere varianten en wordt de weging van verschillende soorten goederen en diensten regelmatig aangepast op basis van het gemiddelde consumptiepatroon.

Hoeveel inflatie is er?

De officiële inflatie ligt dicht bij de 2% op jaarbasis, terwijl de rekenmethode die John Williams gebruikt de laatste jaren structureel een paar procenten hoger uitvalt en eerder 5% of 6% bedraagt. Welk cijfer de beste weerspiegeling geeft van de realiteit, daarover verschillen de meningen. Luxegoederen worden over het algemeen steeds goedkoper, terwijl levensmiddelen en woonlasten juist duurder worden. Afhankelijk van het persoonlijke consumptiepatroon kan dat cijfer dus hoger of lager uitvallen dan het gemiddelde.

Passen we de inflatieberekening van John Williams toe op de goudprijs en de zilverprijs, dan zien we dat de prijzen van beide edelmetalen in historisch perspectief op dit moment relatief laag zijn. Vergelijken we de prijzen van nu met die van de vorige pieken in 2011 en 1980, dan zien we dat de edelmetalen toen eigenlijk veel meer koopkracht hadden dan nu.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *