Zilverprijs valt bijna 6% bij opening handel in Azië

De daling van de zilverprijs is nog indrukwekkender dan de daling van de goudprijs. Sinds het begin van dit jaar is goud in euro’s 16,2% goedkoper geworden en is de prijs voor zilver met 23,5% onderuit gegaan. Het is bekend dat de zilverprijs veel volatieler is dan de goudprijs, omdat de omvang van de markt veel kleiner is dan die van goud en omdat zilver een geliefd metaal is voor speculanten.

De plotselinge prijsdaling van zilver is moeilijk op een logische manier te verklaren. De omvang, snelheid en timing van de prijsdaling doet vermoeden dat er sprake is van marktmanipulatie. Geen enkele handelaar zou op deze manier posities van de hand doen, omdat de opbrengst hoger zou zijn geweest als de verkoop in verschillende tranches was uitgevoerd.

Een ander gegeven dat het vermoeden van manipulatie versterkt is het verdere koersverloop van zilver. De prijs ging in één keer omlaag en ging gedurende de dag heel geleidelijk weer naar boven. Er volgde geen nieuwe verkoopgolf en speculanten waren bereid op weer positie in te nemen. De zilverprijs staat op het moment van schrijven op $21,67 / €16,86 per troy ounce en maakt daarmee ongeveer de helft van de prijsdaling van afgelopen nacht weer goed. De prijsontwikkeling van goud was vergelijkbaar, de prijs van een troy ounce is op het moment van schrijven $1.358 / €1.055.

Update: Zero Hedge weet te melden dat de handel in zilver door de CME Group vandaag 4x voor een periode van 20 seconden is stilgelegd vanwege de grote volatiliteit.

De zilverprijs zakte kort na opening van de handel met 5,83%

De goudprijs stond een uur na opening van de handel 1,68% lager

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.