Zwak banencijfer stuwt goudprijs hoger

De goudprijs steeg vrijdagmiddag als gevolg van een teleurstellend banencijfer uit de Verenigde Staten. In de maand mei kwamen er slechts 138.000 nieuwe banen bij, terwijl analisten rekende op een banengroei van 181.000. De prijs van goud ging met 0,8% omhoog en staat op het moment van schrijven op $1.277 per troy ounce, het hoogste niveau in vijf weken.

Door het tegenvallende banencijfer zijn er opnieuw twijfels ontstaan over de kracht van de Amerikaanse economie. Ook kan het gevolgen hebben voor het rentebeleid van de Federal Reserve, omdat de centrale bank zich sterk laat leiden door de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Officieel is de werkloosheid in de Verenigde Staten zeer laag, maar achter deze statistieken gaat een gigantische verborgen werkloosheid schuil. Zo worden meer dan 90 miljoen Amerikanen in de beroepsbevolking zonder baan niet meer als werkloze meegeteld en zijn er nog altijd meer dan 40 miljoen Amerikanen die voedselbonnen gebruiken om de eindjes aan elkaar te knopen.

goudprijs-banencijfer-mei17

Goudprijs stijgt na teleurstellend banencijfer (Bron: Goudstandaard)

Renteverhoging Federal Reserve

De consensus onder analisten is desondanks nog steeds dat de Amerikaanse centrale bank op 14 juni de rente opnieuw zal verhogen, maar de kans dat er eind dit jaar een derde renteverhoging volgt wordt op minder dan 50% geschat. Een hogere rente is in theorie negatief voor goud, maar de laatste jaren zagen we juist het tegenovergestelde gebeuren. De prijs van goud daalde in aanloop naar de renteverhoging, om vervolgens na de officiële bekendmaking weer te stijgen.

Het slechte banencijfer uit de Verenigde Staten heeft ook effect op de Amerikaanse dollar. Was er vorig jaar nog sprake van een vlucht richting de dollar, de laatste maanden lijkt juist de euro weer wat terrein terug te winnen. Dat houdt onder meer verband met het wegebben van de politieke risico’s die begin dit jaar op de kalender stonden.

Volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank kan de goudprijs verder stijgen naar $1.300 per troy ounce, indien de koers boven de grens van $1.280 kan blijven. Hij gaf de volgende toelichting bij Kitco:

“Het verhaal van de sterke dollar sterft een langzame dood en dat is positief voor goud. Goud zal het goed blijven doen nu de markt niet meer rekent op een derde renteverhoging voor dit jaar. De goudprijs kan naar $1.300 per troy ounce stijgen, omdat zwakte in de dollar een sterk fundament legt voor nieuwe aankopen.”

Opwaartse trend voor edelmetalen

De goudprijs in dollars kan volgende week ook een impuls krijgen van het rentebesluit van de ECB op donderdag. Er gaan geluiden op om het stimuleringsprogramma van €60 miljard per maand af te bouwen, wat de euro verder zal aansterken ten opzichte van de dollar.

De zwakkere dollar stuwt niet alleen de prijs van goud omhoog. Ook zilver en palladium werden meer waard, waarbij het laatstgenoemde edelmetaal zelfs het hoogste niveau in twee jaar bereikte. Palladium wordt overwegend gebruikt in de auto-industrie, maar staat door de stijgende prijs ook vaker in de belangstelling bij beleggers.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *