Zwitserland: Knooppunt van internationale goudmarkt

In 2016 vertegenwoordigde de export van goud meer dan een kwart van de totale export, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Daarmee is goud na chemische en farmaceutische producten het tweede belangrijkste exportproduct van Zwitserland. Dat zou je niet weten als je het jaarlijkse rapport van de douane leest, want daar is de handel in goud bewust weggelaten uit de berekening.

Een woordvoerder van de Zwitserse douane verklaarde tegenover Swissinfo dat de export van goud niet is meegenomen, omdat het een vertekend beeld kan geven van de Zwitserse economie. Ook is het edelmetaal als exportproduct onderhevig aan grote koersschommelingen, waardoor het lastig is om de totale export van verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Bovendien wordt het edelmetaal door de douane meer gezien als een vorm van betalingsverkeer, omdat het in feite fungeert als een alternatief voor valuta.

400-oz-Gold-Bars-teaser

Goud is één van belangrijkste exportproducten van Zwitserland

Meer dan 2.000 ton goud

export-products-switzerlandDaardoor is meer dan 2.000 ton aan goudexport ter waarde van 80 miljard Zwitserse frank niet meegenomen in de berekening. Ter vergelijking, dat volume staat gelijk aan 80% van de wereldwijde productie van goudmijnen in één jaar. Tot 2014 publiceerde de Zwitserse douane helemaal geen cijfers over de import en export van goud, maar onder internationale druk en de roep om meer transparantie besloot de regering deze data toch openbaar te maken.

Deze statistieken hebben ons de afgelopen jaren inzicht gegeven in de enorme verschuiving van fysiek goud richting Azië, met name richting China en Hong Kong. De gegevens van de douane bevestigen dat Zwitserland een belangrijk knooppunt is in de wereldwijde goudmarkt.

Veel goudproducerende landen sturen het edelmetaal naar Zwitserland, omdat daar een groot netwerk van smelterijen en goudkluizen aanwezig is om het edelmetaal verder op de wereldmarkt te verspreiden. De smelterijen in de Alpenstaat verwerken ongeveer 2/3 deel van al het goud in de wereld.

Hieronder ziet u een overzicht van alle landen in de wereld die goud importeren en exporteren, gebaseerd op cijfers uit 2014. We zien dat Azië en Europa met afstand het meeste goud uit Zwitserland importeren. Landen in Afrika, Australië en Zuid-Amerika halen nauwelijks goud uit Zwitserland, maar leveren naar verhouding wel veel edelmetaal aan. Dat komt omdat er in deze landen veel goudmijnen zitten die hun edelmetaal via Zwitserland wereldwijd op de markt brengen.

Welke landen importeren goud?

gold-exports

Bron: Observatory for Economic Complexity (klik voor grotere weergave)

Welke landen exporteren goud?

gold-imports

Bron: Observatory for Economic Complexity (klik voor grotere weergave)

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders