Anglo American schrapt banen en verlaagt dividend

Anglo American, een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, moet de broekriem stevig aanhalen door de malaise in de grondstoffenmarkt. Het bedrijf maakte eerder deze week bekend dat ze haar personeelsbestand via reorganisaties en door de verkoop van mijnen op termijn wil terugbrengen van 135.000 naar 50.000 medewerkers. Ook schrapt het de mijnbouwgigant het dividend voor de tweede helft van dit jaar en voor 2016. De aandelenkoers daalde door het slechte nieuws met 12%, de grootste daling sinds 2009.

“Anglo American kan alle dure productiecapaciteit afstoten en herstructureren wat ze wil, maar ze kan deze slechte tijden pas afsluiten als de grondstofprijzen weer gaan stijgen”, zo verklaarde Wayne McCurrie van vermogensbeheerder Momentum Wealth uit Zuid-Afrika tegenover Bloomberg. “Het schrappen van dividend was onvermijdelijk.” Anglo American wil zich nu gaan richten op de zogenaamde ’tier one assets’, mijnen die tegen een zeer lage kostprijs kunnen produceren.

anglo-american-shares

Anglo American wordt hard afgestraft op de beurs (Grafiek van Bloomberg)

Daling grondstofprijzen

De directeur van Anglo American, Mark Cutfani, staat voor de moeilijk opgave het bedrijf draaiende te houden met grondstofprijzen die nog geen teken van herstel laten zien. Door vraaguitval in China is er opeens een groot overschot van diverse grondstoffen, maar omdat veel mijnen met schulden gefinancierd zijn hebben ze geen andere optie dan om te blijven produceren. Daardoor blijft het overschot in stand en blijven dus ook de prijzen van grondstoffen laag.

De laatste keer dat Anglo American haar dividend verlaagde was in 2009 tijdens het dieptepunt van de financiële crisis. Dat het erg slecht gaat met Anglo American blijkt wel uit de ontwikkeling van de aandelenkoers, want die zakte dit jaar met 69%. De marktwaarde van het bedrijf met 55 verschillende mijnen is nu $6,3 miljard. Ondanks de slechte situatie heeft het bedrijf geen plannen geld op te halen bij investeerders.

Het slechte nieuws van mijnbouwbedrijf Anglo American en grondstoffengigant Glencore heeft ook effect gehad op de waardering van andere bedrijven in de sector. Bedrijven als BHP Billiton, Rio Tinto en Kumba Iron Ore gingen met meer dan vijf procent onderuit. De FTSE 350 Mining Index verloor 7,1%.

anglo_american

Zware tijden voor Anglo American

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders