China wil aandeel in Saudi Aramco?

China zou bereid zijn een belang van 5% te nemen in Saudi Aramco, de grootste olieproducent van Saoedi-Arabië. Volgens Reuters overweegt een consortium bestaande uit de Chinese oliebedrijven PetroChina en Sinopec en een groot Chinees staatsfonds een aandeel in het Saoedische oliebedrijf te nemen.

Saudi Aramco overweegt al enige tijd om naar de beurs te gaan, maar zou volgens de Financial Times nu ook de optie open houden om rechtstreeks aandelen te verkopen aan grote staatsfondsen en hedgefondsen. Volgens de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman overweegt het koninkrijk volgens jaar een belang van 5% in het oliebedrijf te verkopen, wat volgens hem ongeveer $100 miljard moet opleveren.

Veel belangstelling voor Aramco

China is vandaag de dag de grootste afnemer van olie uit Saoedi-Arabië. Het land beschikt over zeer grote financiële reserves en heeft behoefte aan een stabiele bron voor olie om haar economie draaiende te houden. Vanuit dat perspectief bezien kan het interessant zijn een aandeel in de grootste olieproducent ter wereld te nemen.

China is overigens niet de enige partij die interesse heeft getoond voor een aandeel in de Saoedische oliegigant. Reuters weet uit twee bronnen te melden dat ook staatsfondsen uit Zuid-Korea en Japan belangstelling hebben om een belang te nemen in Saudi Aramco. Beide landen importeren nu al veel olie uit Saoedi-Arabië. Ook zou het Russische staatsfonds RDIF volgens een van de bronnen belangstelling hebben voor een eventuele beursgang.

Samenwerking China en Saoedi-Arabië

China en Saoedi-Arabie kunnen op verschillende vlakken met elkaar samenwerken. Niet alleen kan China een belang nemen in de Saudische oliegigant, ook kan Saoedi-Arabie op haar beurt geld investeren in de Chinese raffinage van de ruwe olie.

De Saoedische Minister van Energie Khalid al-Falih zei in augustus dat hij begin volgend jaar een deal denkt te kunnen sluiten met PetroChina voor de investering in de Yunnan olieraffinaderij in het zuidwesten van China. Daarmee verzekert Saoedi-Arabië zich van een groter aandeel op de Chinese markt, dat na de Verenigde Staten de grootste afnemer van olie is.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Eén gedachte over “China wil aandeel in Saudi Aramco?

  • 17 oktober 2017 om 18:46
    Permalink

    Ofschoon de Chinezen hun olie toevoer veilig willen stellen, wil dat nog niet zeggen dat Saudi Arabië haar zelfstandigheid in deze verliest. De Chinezen willen gewoon hun $ lozen en hun Yuan als wereld reserve munt promoten en zo de $ van de troon stoten. Dat is een strategie met kleine stapjes. Ook denken de Chinezen dat de olie en grondstoffen prijzen internationaal gaan stijgen door drukpers inflatie. De E.U. moet oppassen met hun opkoop strategie van vooral strategische metalen en industrieën.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.