Chinezen investeren wereldwijd in mijnbouwsector

Chinezen investeerden vorig jaar wereldwijd voor een bedrag van $24,8 miljard in mijnbouwactiviteiten, een stijging van 83% ten opzichte van het jaar 2012. De stijging is volgens experts het gevolg van een toenemende vraag naar grondstoffen in China. Volgens Ban Yongzhi, woordvoerder van de afdeling buitenlandse investeringen binnen het Chinese Ministerie van Handel, is ongeveer 16% van alle buitenlandse investeringen die China doet gerelateerd aan de mijnbouw.

“Momenteel zijn er 1.397 Chinese bedrijven die geïnvesteerd hebben in buitenlandse mijnbouwactiviteiten en in exploratie van olie en gas”, zo verklaarde Ban Yongzhi tegenover de China Daily. “Chinese mijnbouwbedrijven schroeven hun investeringen in buitenlandse activiteiten op”, zo voegde hij eraan toe. Dat laatste komt onder andere door nieuwe regulering, waardoor het voor Chinese bedrijven makkelijker wordt om in het buitenland te investeren.

“Tot 99% van alle projecten vereisen slechts een registratie. In een beperkt aantal gevallen is het, vanwege het land of de sector waarin geïnvesteerd wordt, noodzakelijk om een goedkeuring te hebben. Deze nieuwe richtlijnen zullen de Chinese investeringen in het buitenland een impuls geven, vooral in de mijnbouwsector”, aldus Yongzhi. De tijd die nodig is om goedkeuring te krijgen voor investeringen in het buitenland is door de nieuwe maatregelen teruggebracht van vijftien naar slechts drie dagen.

Chinese mijnbouw

Investeringen in de mijnbouw vinden over het algemeen plaats in landen waar het welvaartsniveau en het gemiddelde inkomen laag zijn. Deze investeringen zijn niet altijd vrij van risico, zo merkt Yongzhi op. Instabiele politieke systemen en burgeroorlogen kunnen voor grote kapitaalverliezen zorgen. Mede daarom vindt de Chinese toezichthouder het erg belangrijk dat Chinese bedrijven een goede reputatie hebben in het buitenland. Dat betekent dat er goed gekeken wordt naar de milieuschade die veroorzaakt wordt door de productie van olie, gas en andere grondstoffen door Chinese ondernemingen. “Risico’s voor het milieu behoren tot de hoofdcriteria waar banken op toetsen voordat ze goedkeuring geven aan een lening”, zo laat Yongzhi weten.

Chinese mijnbouwbedrijven zijn actief in onder meer Australië, Canada, Rusland, Peru, Chili en tal van Afrikaanse landen.

china-commodities

Expositie van grondstoffen tijdens het 2014 China Mining Congres in Tianjin (Foto door Jia Lei voor China Daily)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo