Grafiek: De rijkdom van schaliegas

De volgende grafiek van Businessinsider willen we u niet onthouden, want deze laat in één oogopslag zien hoeveel rijkdom olie en gas in de grond opleveren. Sinds 1930 was het gemiddelde inkomen in de Amerikaanse staten North Dakota en South Dakota vrijwel gelijk, maar sinds een paar jaar gaat het in de meest Noordelijke staat opeens stukken beter. Inmiddels verdient men daar gemiddeld $57.084, tegenover $45.558 in de zuidelijke staat. Wat is er veranderd?

Schaliegas maakt North-Dakota rijker

Schaliegas

Het antwoord is schaliegas. Een van de grootste bronnen van schaliegas is het Bakken veld, dat voor het grootste gedeelde onder North Dakota ligt. Volgens experts bevat dit veld in totaal naar schatting 3,65 miljard vaten olie, waarmee de Verenigde Staten dichter bij hun doel van volledige energie-onafhankelijkheid wordt gebracht. De productie van schaliegas en schalie-olie levert direct veel goedbetaalde banen op, maar indirect profiteert ook de rest van de bevolking mee. Mensen die hun geld verdienen in de olie- en gaswinning spenderen dat geld waarschijnlijk grotendeels in de lokale economie, waar ook andere bedrijven weer van profiteren. De welvaart van schaliegas en schalie-olie is ook te zien aan het werkloosheidscijfer, want dat cijfer ligt slechts op 3%.

Hoewel de economische voordelen evident zijn is de winning van schaliegas niet alleen maar een win-win situatie. Voor de winning van het gas en de olie worden veel chemicaliën gebruikt die de aardbodem kunnen vervuilen. Ook komt het voor dat het gas zich vermengt met het drinkwater dat uit de kraan komt. Dat levert bijzondere beelden op.

Veel schaliegas in het Bakken veld maakt North Dakota rijk

Veel schaliegas in het Bakken veld maakt North Dakota rijk (kaart van de USGS)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Grafiek: De rijkdom van schaliegas

  • Het videofragment komt uit de docu “Gasland”
    Zeker een aanrader.Na de allarmerende cijfers die onlangs bekend werden gemaakt rond het broeikaseffect,etc..en iedereen maar sensibiliseren om bewuster
    om te springen met het milieu,laten ze in Gasland zien hoe ze in zéér korte tijd alle regels en wetten aan hun laars lappen met desastreuze gevolgen.Door het sneller afsmelten van het poolijs zijn er gewoon nieuwe middelen ingezet om meer fosiele brandstoffen op te pompen.Opnieuw is het mij een raadsel hoe ze telkens opnieuw de gewone mens proberen te sensibiliseren om bewuster met onze planeet om te gaan en de industrie/economie doodleuk blijft teren op fosiele brandstoffen?Het is voor mij meer een raadsel van waarom we toelaten dat een handvol steenrijke zakenmannen en politiekers onze planeet naar de verdoemenis helpen.

    Beantwoorden
  • Mooi dat er een link naar “Gasland” is gemaakt.Ik heb deze docu al enkele jaren terug gezien en was al redelijk gechoqueerd.Niet alleen de manier waarop ze in Amerika anno 2014 hun energie winnen,maar vooral ook het corrupte politieke systeem…….rot tot op het bot.

    Beantwoorden
    • Ik had al eens een fragment van de docu gezien, maar ik heb hem deze week helemaal gekeken. Schokkend verhaal inderdaad, doet me eerlijk gezegd denken aan chernobyl…

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo