Grafiek: Voedselprijzen schieten omhoog

De voedselprijzen zijn sinds het begin van dit jaar al met 19% gestegen, zo blijkt uit de volgende grafiek op Zero Hedge. We zien de CRB Foodstuff Index, een index van grondstoffen als mais, boter, sojabonen, cacao, tarwe, graan, varkensbuiken en suiker. Schommelde deze index vorig jaar een lange tijd rond de 400 tot 410, sinds het begin van dit jaar is dezelfde index gestegen van ongeveer 365 naar 432 punten.

Voedselprijzen zijn dit jaar al met 19% gestegen

De CRB Foodstuff Index bestaat uit een groot aantal soft commodities

De explosieve stijging van de CRB Foodstuff Index wordt voornamelijk gedreven door hogere prijzen voor koffie en varkensbuiken. Deze ‘soft commodities’ stegen dit jaar al met respectievelijk 60 en 41 procent. De prijsontwikkeling van andere grondstoffen ziet u in de tweede grafiek van Finviz.

Vooral koffie en varkensbuiken werden fors duurder

Vooral koffie en varkensbuiken werden fors duurder (Bron: Finviz)

Voedselprijzen en sociale onrust

De hoge voedselprijzen zijn problematisch, omdat de bevolking in heel veel landen relatief veel geld kwijt is aan voesel. Stijgen de prijzen, dat kan dat ontaarden in demonstraties en rellen. In 2011 zagen we de voedselprijzen ook razendsnel stijgen, met als gevolg sociale onrust in grote delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar hebben we eerder al over geschreven op Marketupdate, zie dit artikel.

Ook dit jaar blijft de prijsstijging van grondstoffen niet zonder gevolgen. We zagen al onrusten in Oekraïne, demonstraties in SpanjeArgentinië en Thailand en voedselrellen in Venezuela. Waarschijnlijk vergeten we dan nog veel landen, maar wat bijna al deze protesten met elkaar gemeen hebben is dat ze gedreven worden door economische motieven. De bevolking verzet zich tegen bezuinigingen, een hoge inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Grafiek: Voedselprijzen schieten omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders