Grondstoffen naar laagste koers in 16 jaar

De combinatie van een sterke dollar en een zwakkere groei van de wereldeconomie drukt de prijzen van grondstoffen verder naar beneden. Afgelopen vrijdag zakte de Bloomberg Commodity Index, een mandje van 22 verschillende grondstoffen, na publicatie van het banencijfer in de VS zelfs naar het laagste niveau sinds 1999. Mijnbouwbedrijven en energiebedrijven worden meegesleurd in de val, omdat ze door de dalende winst moeilijk hun schulden kunnen betalen.

Grondstoffen leken in 2006 en 2007 nog een zeer aantrekkelijke belegging, want de dollar was zwak en de inflatie was hoog. Tegelijkertijd groeide de economie in China nog als kool, waardoor er altijd een goede afzetmarkt was voor tal van grondstoffen. Toch bleken grondstoffen helemaal niet zo risicobestendig, want vandaag de dag werken al deze fundamentals juist ten nadele van de grondstoffensector.

Grondstoffen in ‘bear market’

Groeivertraging in China, de dreiging van deflatie en de vlucht richting de dollar zetten de grondstofprijzen onder druk. Daar kwam eind 2014 de daling van de olieprijs nog bij, waardoor ook de productiekosten van andere grondstoffen omlaag gingen.

De verwachting is dat de grondstofprijzen langdurig laag zullen blijven, zeker als de Amerikaanse centrale bank besluit de rente te verhogen. Een stijgende rente maakt grondstoffen minder aantrekkelijk, omdat deze belegging geen cashflow oplevert. Dat betekent dat dat de prijzen voor het vijfde jaar op rij zullen dalen.

grondstofprijzen-daling

Prijs grondstoffen naar laagste niveau in 15 jaar (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.