IEA: Olieprijs blijft ook in 2016 laag

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de olieprijs ook in 2016 laag zal blijven. De vraag naar olie laat de sterkste groei zien in vijf jaar tijd, maar dat effect wordt compleet teniet gedaan door structurele overproductie in de wereld. Die overproductie zal ook volgend jaar nog een drukkend effect hebben op de prijzen, zo denkt het agentschap.

In haar nieuwste maandrapport spreekt het IEA de verwachting uit dat de vraag naar olie volgend jaar opnieuw zal toenemen, terwijl de productie van olie in de niet-OPEC landen volgend jaar een minder sterke groei zal laten zien dan in 2015. Vooral de Amerikaanse schalie-olie wordt uit de markt geprijsd, omdat de kostprijs van deze olie inmiddels boven de wereldwijde marktprijs ligt.

Door de combinatie van een toenemende vraag en een aanbod dat minder sterk groeit zal er in de loop van volgend jaar weer balans komen in de markt, zo denkt het IEA. Dat betekent dat de olieprijs nog tot en met volgend jaar op een relatief laag niveau zal blijven en dat landen de lage prijs zullen gebruiken om hun strategische voorraden aan te vullen.

1,6 miljoen vaten per dag

Het IEA verwacht dat de vraag naar olie dit jaar met 1,6 miljoen vaten per dag zal toenemen, dat zijn 260.000 vaten per dag meer dan waar ze eerder rekening mee hielden. De vraag naar olie blijkt sterker te reageren op de daling van de olieprijs dan eerder werd aangenomen. In 2014 groeide de wereldwijde vraag nog met ‘slechts’ 0,7 miljoen vaten per dag. Dit jaar is de groei dus ruim twee keer zo groot, geholpen door de grote prijsdaling van olie die eind 2014 in gang werd gezet.

OilBarrelsOPEC verlaagt productie niet

Eind vorig jaar besloten OPEC-landen de productie van olie niet te verlagen. Als gevolg daarvan kelderde de olieprijs van meer dan $110 per vat in 2014 naar slechts $43 per vat op dit moment. Met name Rusland en Saoedi-Arabië waren tegen het voorstel om de productie te verlagen en op die manier de prijs kunstmatig hoog te houden. Eind vorig jaar liet de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten weten dat een daling van de olieprijs tot $40 per vat toelaatbaar is. Dat niveau hebben we nu al bijna bereikt.

In het tweede kwartaal van dit jaar was er nog een productieoverschot van 3 miljoen vaten per dag, het grootste overschot sinds 1998. Pas in de loop van 2016 zal dat overschot volledig weggewerkt worden, zo denkt de IEA. Maar ook dat is niet helemaal zeker, want in de berekeningen is geen hogere olieproductie in Iran opgenomen. Als alle sancties tegen Iran opgeheven worden zal de productie in dat land naar verwachting verder toenemen en bijdragen aan het overschot op de oliemarkt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders