India wil met euro’s betalen voor olie uit Iran

Verschillende raffinaderijen in India hebben hun regering een voorstel gedaan om de import van ruwe olie uit Iran af te rekenen in euro’s. Door de Westerse sancties werd de export van ruwe olie (de belangrijkste inkomstenbron van het land) belemmerd, met als gevolg dat het totale exportvolume halveerde. Niet veel later werd Iran ook uitgesloten van het internationale betalingsverkeer, met als gevolg dat er geen oliedollars het land meer in stroomden. Sindsdien houdt Iran bij hoeveel geld ze nog van India tegoed heeft, geld dat ze op zal eisen zodra er weer betalingsverkeer mogelijk is.

Dat punt is nu aangebroken, want een anonieme bron verklaarde vorige week tegenover Reuters dat er weer geld naar Iran doorgesluisd kan worden via de Turkse Halkbank. India staat nog voor $5,3 miljard in het krijt bij Iran voor ruwe olie die al wel is afgeleverd, maar die nog niet betaald kon worden. Het Iraanse National Iranian Oil Company (NIOC) heeft ook vernomen dat het betalingsverkeer weer is opengesteld en informeerde daarop de Indiase raffinaderijen om geld over te maken.

Olie in euro’s

Het is opvallend dat de afnemers in India euro’s bieden voor de ruwe olie uit Iran. Normaal worden voor dit soort internationale betalingen Amerikaanse dollars gebruikt. Dat is ook een belangrijke steunpilaar onder de dollar, want zo lang olie-exporterende landen zich laten betalen in dollars blijft er veel vraag bestaan naar deze munt. Zodra olieproducerende landen overstappen op betaling in euro’s neemt de noodzaak af om dollarreserves aan te houden.

Of Indiase raffinaderijen uit praktische overwegingen in euro’s betalen of dat ze er een statement mee willen maken naar de VS, dat blijft natuurlijk de vraag. Voor Iran maakt het niet veel uit of ze dollars of euro’s krijgen, want beide valuta worden internationaal geaccepteerd in ruil voor goederen. In tegenstelling tot de Iraanse rial, die sinds het begin van het olie-embargo veel van haar waarde verloren heeft.

Iraanse export van ruwe olie zakte in elkaar door Westerse sancties

Iraanse export van ruwe olie zakte in elkaar door Westerse sancties (Bron: EIA)

Sancties tegen Iran versoepeld?

Reuters schrijft dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Iran de laatste maanden weer wat verbeterd is. Als gevolg daarvan wordt er alweer volop gespeculeerd over een mogelijke versoepeling van de sancties. De VS heeft echter kenbaar gemaakt dat de sancties blijven bestaan zo lang Iran doorgaat met haar nucleaire programma. Ook heeft de VS de grootste afnemers van Iraanse ruwe olie (voornamelijk in Azië) opgeroepen om minder olie te importeren uit het Perzische land.

Ook India heeft aan dit verzoek gehoor gegeven, want in de eerste negen maanden van dit jaar importeerde India in totaal 194.000 vaten ruwe olie per dag uit Iran. Dat is 40% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Voor landen die gehoor geven aan het Amerikaanse verzoek om minder olie uit Iran te importeren worden ontheffingen verleend. In juni werd de ontheffing voor negen landen, waaronder Turkije en India, verlengd.

In een poging de export op peil te houden biedt Iran haar olie tegen een korting aan en neemt ze zelf de transportkosten op haar rekening. Daarnaast moet Iran soms lang wachten op de betaling voor de olie, omdat rechtstreekse betalingen niet mogelijk zijn.

Indiase raffinaderijen willen Iran in euro's betalen voor olie

Indiase raffinaderijen willen Iran in euro’s betalen voor olie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “India wil met euro’s betalen voor olie uit Iran

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.