IS DIT HET MOMENT OM ZILVER TE KOPEN?

De afgelopen jaren is zilver steeds goedkoper geworden ten opzichte van goud. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud bijna 90 keer zoveel als een troy ounce zilver. In historisch perspectief is die verhouding niet vaak zo extreem geweest als op dit moment. Sommige handelaren en analisten verwachten daarom dat zilver binnenkort een inhaalslag zal maken. Is dit het moment om zilver te kopen?

GOUD/ZILVER RATIO?

Analisten en handelaren die verwachten dat zilver een inhaalslag gaat maken baseren zich op de verhouding tussen de goudprijs en de zilverprijs. Vroeger werden beide edelmetalen naast elkaar gebruikt in het betalingsverkeer en lag de verhouding ongeveer op 16:1 en later op 20:1. Een gouden munt was destijds dus 16 tot 20 keer zoveel waard was als een zilveren munt met hetzelfde gewicht. Op een gegeven moment verlieten landen deze bimetalen standaard en stapten de meeste regeringen over op een goudstandaard. Zilver verloor daardoor haar monetaire functie, waardoor de prijs daalde ten opzichte van goud.

De laatste decennia en de laatste jaren is de goud/zilver ratio verder opgelopen, met uitzondering van een aantal korte periodes waarin zilver het beter deed dan goud. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1968, 1980 en 2011. Per saldo is de ratio gestegen, omdat zilver haar monetaire functie heeft verloren. Centrale banken verkochten hun zilvervoorraden en smolten zilveren muntgeld om. De laatste jaren voegen ze op grote schaal goud aan hun reserves toe. Door deze veranderingen is de gemiddelde goud/zilver ratio verder opgelopen.

Zilveren muntgeld is vrijwel overal uit circulatie verdwenen en vervangen door papiergeld en giraal geld. Centrale banken houden tegenwoordig goud aan als monetaire reserve en geen zilver. De goud/zilver ratio staat momenteel uitzonderlijk hoog, wat betekent dat zilver inderdaad een inhaalslag kan maken. Maar de kans dat de ratio ooit weer terug gaat naar bijvoorbeeld 20:1 is gering. Daarvoor moet zilver weer een monetaire functie gaan vervullen en daarvan zien we nog geen aanwijzingen.

VERWACHTING ZILVERPRIJS

De zilverprijs steeg vorig jaar in drie maanden van $15,25 naar $19,75. Deze stijging kan volgens analisten van CPM Group worden toegeschreven aan speculanten die shortposities afdekten. De prijsbeweging werd toen nauwelijks ondersteund door vraag naar munten en baren. Beleggers voegden in deze periode 122 miljoen troy ounce zilver toe aan de voorraden van ETF’s, terwijl de vraag naar munten en baren op een laag niveau bleef. De wereldwijde vraag naar zilveren munten en baren bereikte vorig jaar het laagste niveau sinds 2005.

De CPM Group verwacht dat de zilverprijs dit jaar verder zal stijgen, maar is er niet van overtuigd dat het edelmetaal een inhaalslag zal maken op goud. In een marktcommentaar voor 2020 schrijft het onderzoeksbureau dat het optimisme over zilver niet wordt gedeeld door veel beleggers die de laatste jaren zijn ingestapt. De prijsstijging van het afgelopen jaar komt vooral voor rekening van goud-ETF’s en zilver-ETF’s. De vraag naar fysiek goud en zilver bleef achter, waaruit CPM Group concludeert dat er momenteel meer speculatieve beleggers met een kortetermijndoelstelling in de markt zitten.

FUNDAMENTALS

De zilverprijs beweegt al jaren in een bandbreedte van €400 tot €550 per kilo. De prijsstijging van het afgelopen jaar heeft het edelmetaal naar de bovenkant van deze bandbreedte gebracht, maar nog niet genoeg om er doorheen te breken. Zodra zilver uit deze bandbreedte breekt en beleggers voor de lange termijn instappen kan dat zeer positief zijn voor zilver. Als dat gebeurt kan de zilverprijs volgens analisten van CPM Group spectaculair stijgen.

Het is de vraag of dat dit jaar al gaat gebeuren. In het basisscenario gaat de CPM Group dit jaar uit van een stijging van de zilverprijs van 11,7%. Onrust op de financiële markten of een toename in geopolitiek risico kan de fundamentals voor zilver versterken en een grotere prijsstijging veroorzaken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders