Johnson Matthey: Platinatekort van 400.000 troy ounce in 2012

De platinamarkt kreeg de afgelopen maanden veel aandacht, als gevolg van stakingen bij onder meer Lonmin en Amplats. Daarbij liep één staking zodanig uit de hand dat er minstens 38 doden vielen te betreuren onder mijnwerkers. De rust lijkt inmiddels weer teruggekeerd, vooamelijk door loonsverhogingen die mijnbouwbedrijven hebben gegeven aan werknemers. Johnson Matthey heeft voorspeld dat er als gevolg van deze werkonderbrekingen 400.000 troy ounce minder platina geproduceerd is, waardoor de vraag naar dit edelmetaal dit jaar groter was dan het aanbod.

In haar 'Platinum 2012 Interim Review' schrijft Johnson Matthey dat de problemen in Zuid-Afrika hebben gezorgd voor een 10% daling van de wereldwijde platinaproductie tot 5,84 miljoen troy ounce. De totale vraag naar platina blijft volgens het bedrijf stabiel op 8,07 miljoen troy ounce, terwijl het aanvullende aanbod van platina uit recycling zal dalen. Dit zou resulteren in een tekort van 400.000 troy ounce aan platina op de wereldwijde markt.

De Zuid-Afrikaanse platinaproductie zakt dit jaar volgens Johnson Matthey met 12% jaar-op-jaar naar 4,25 miljoen troy ounce, het laagste niveau in elf jaar tijd. Over de eerste tien maanden van dit jaar is Zuid-Afrika al 300.000 troy ounce aan platinaproductie misgelopen, maar dat getal zou verder kunnen oplopen vanwege productieonderbrekingen die blijven aanhouden in sommige mijnen. Ook het sluiten van platinamijnen met een laag rendement zou het totale aanbod verder onder druk kunnen zetten in de laatste paar weken van dit jaar.

Verwachting 2013

Voor volgend jaar rekent Johnson Matthey op een gematigde groei van de totale bruto vraag naar platina, als gevolg van een groeiende vraag naar auto's en een algemene toename van de industriële productie. Tegelijkertijd zal het aanbod van het edelmetaal vanuit Zuid-Afrika niet stijgen, maar gelijkblijven op 4,25 miljoen troy ounce. De prijs van platina steeg dinsdag met meer dan $30 per troy ounce en staat woensdagochtend op een niveau van $1.591 per troy ounce. In september steeg de platinaprijs als gevolg van de uit de hand gelopen stakingen in de mijnbouwsector in Zuid-Afrika naar $1.700 per troy ounce, dicht bij het niveau van de goudprijs rond die tijd. In het verleden was platina bijna altijd duurder dan goud, zie ook onderstaande afbeelding afkomstig van Seekingalpha.

Grafiek van goud- en platinaprijs vanaf 1956 (data van Tradestation Group, samengesteld door Arie Goren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.