Elke dag worden er wereldwijd twee miljard kopjes koffie gedronken. Het gebruik van koffie neemt jaarlijks met gemiddeld 2% toe, ook al stagneert het verbruik van koffie in belangrijke afzetmarkten als Europa en de VS. De grootste importeur van koffie is Europa. Daar gaan jaarlijks meer dan 40 miljoen balen van 60 kg heen. De VS doen het met jaarlijks 24,6 miljoen zakken iets rustiger aan. Azië doet het met 13,5 miljoen balen nog rustiger aan, maar koffie wordt vooral in Japan snel populairder. De vraag groeit daar jaarlijks met 3%.

Koffie

Per dag worden er 2 miljard kopjes koffie gedronken (Foto van Bloomberg, gemaakt door Seong Joon)

Droogte in Brazilië

Terwijl de vraag wereldwijd stijgt, komt het aanbod dit jaar, volgend jaar en misschien wel het jaar daarop in de verdrukking. De oorzaak hiervan is de al maanden aanhoudende droogte in Brazilië, de grootste koffie-exporteur ter wereld. Sinds het begin van het jaar zijn de schattingen voor de omvang van de oogst voor 2014 stelselmatig verlaagd. Ging men aan het begin van 2014 nog uit van een oogst van tenminste 60 miljoen zakken, inmiddels zijn de schattingen gedaald tot een oogst van 40 à 45 miljoen balen. Die schatting komt op naam van Conab, een Braziliaanse overheidsinstelling. Vooral de kwaliteit van oogst van arabica koffie staat zwaar onder druk. Daar zullen in de regio Minas Gerais op zijn best 22,9 miljoen balen van geoogst worden. De streek Minas Gerais is de belangrijkste producent van arabica koffie in Brazilië. De combinatie van aanhoudende droogte en te hoge temperaturen heeft een fatsoenlijke knopvorming verhinderd. Daarom valt de kwaliteit van de boon tegen. Die is te klein, te licht en van een te geringe kwaliteit.

De koffieprijs begon in februari sterk te stijgen

De koffieprijs begon in februari sterk te stijgen

Koffieprijs blijft hoog?

Volgens analiste Judy Ganes-Chase kan de prijs voor arabica daarom naar $3 per pond. Droogte en hitte tasten niet alleen de kwaliteit van dit jaar maar ook die van volgend jaar aan. Volgens de analiste zijn jonge koffiestruiken door de droogte niet in staat het normale aantal van 12 – 15 knoppen per tak te ontwikkelen. Uit de knoppen moeten uiteindelijk de koffiebonen groeien. Uit tellingen zou blijken, dat het aantal knoppen gaat uitkomen op 6 – 9. Als die dan ook nog zo klein en/of misvormd zijn betekent dit, dat er bijna een dubbel aantal bonen in een zak van 60 kilo verdwijnt dan kan er in 2015 zelfs een tekort gaan optreden.

Daar komt nog bij dat er van andere koffieproducerende landen weinig soelaas te verwachten is. Koffieboeren in Centraal Amerika krijgen steeds meer last van het besmettelijke koffieroest, een schimmelziekte. Het is nu al duidelijk, dat in een reeks van landen de koffieoogst tot bijna 40% zal terugvallen. De oogst van 2014 zal de zwakste ooit zijn samen met die van 2013. In de schattingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zijn de mogelijke negatieve effecten van El Ninjo nog niet meegenomen. Die zorgt in Centraal Amerika traditiegetrouw voor veel droogte. Daar zal de oogst voor 2015 dan mee te maken krijgen. Het USDA is dan ook negatief over de mogelijkheden, dat koffie uit Centraal Amerika de Braziliaanse tekorten geheel of gedeeltelijk kan opvangen. Integendeel, de visie van het USDA weerspiegelt meer en meer de opvattingen van Judy Ganes-Chase. Een prijs van $ 3,00 voor een pond arabica is niet langer ondenkbaar!

arabica-koffie

Afbeelding van Cosmone.com

BELANGRIJK:

– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: info@corwijtvliet.nl
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Maak ook kennis met de nieuwsbrief Crash Investor.