Olieprijs zakt terug richting $40

De olieprijs is sinds begin juni met bijna 20% gedaald en staat op het moment van schrijven weer onder de $41 per vat. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de herstelrally die in februari begon, toen een vat ruwe olie minder dan $30 opleverde. De reden voor de prijsdaling is een verdere toename van de bovengrondse olievoorraden en het vooruitzicht van een verdere stijging van de productie in verschillende olieproducerende landen.

Zolang de wereldeconomie geen krachtig herstel laat zien kan de olieprijs eigenlijk alleen maar verder omlaag. Een overvloedig aanbod uit belangrijke olieproducerende landen als Saoedi-Arabië en Rusland en een herstel van de productiecapaciteit in landen als Irak, Iran en Libië voorzien de markt in overvloedige mate van olie.

Olievoorraden nemen toe

Niet alleen zijn de voorraden ruwe olie sterk toegenomen, ook raffinaderijen hebben grote voorraden. De Wall Street Journal schrijft op basis van een rapport van Citigroup dat er wereldwijd ongeveer 500 miljoen vaten benzine in opslag liggen bij de raffinaderijen. Dat is bijna een recordhoeveelheid. Cijfers over de Amerikaanse olievoorraden lieten de afgelopen week een toename van 1,7 miljoen vaten ruwe olie zien, terwijl analisten juist rekenden op een daling van 1,6 miljoen vaten.

olievoorraden

Olievoorraden stijgen weer (Bron: Bloomberg)

olieprijs-bbg

Grote voorraden drukken olieprijs weer omlaag (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *