Olie/goud ratio naar laagste niveau sinds begin 2017

De goudprijs staat momenteel op het laagste niveau ten opzichte van olie sinds begin dit jaar, omdat de groei van de wereldeconomie een stimulans heeft gegeven aan de olieprijs en de vraag naar edelmetaal heeft afgeremd. Beleggers laten goud liggen ten gunste van alternatieven als aandelen en obligaties. Ook lijkt de vraag naar virtuele munten als Bitcoin een remmend effect te hebben op de prijs van het edelmetaal.

De goudprijs in dollars is sinds het begin van dit jaar weliswaar met 10% gestegen, maar door de snellere stijging van de olieprijs in de tweede helft van het jaar krijg je op het moment van schrijven minder dan 22 vaten olie voor een troy ounce goud. Begin vorig jaar was olie nog relatief goedkoop ten opzichte van goud, want toen stond de ratio op een recordniveau van meer dan 47. Dat was het hoogste niveau sinds de jaren ’70.

Olie versus goud

Een hoge olie/goud ratio wordt door analisten gezien als een signaal dat het slecht gaat met de economie, omdat in onzekere tijden de vraag naar olie daalt en de vraag naar het edelmetaal juist toeneemt. Op basis van deze indicator zou je kunnen zeggen dat het momenteel goed gaat met de economie, al zijn er aan de horizon ook signalen dat de stress in het financiële systeem toeneemt.

Olie goud ratio naar laagste niveau sinds begin dit jaar (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo