Maandagavond bereikte de Amerikaanse overheid een akkoord over het verkopen van miljoenen vaten olie uit haar strategische oliereserves, zo bericht Bloomberg. Van de totale reserve van 695 miljoen vaten worden er 58 miljoen verkocht. Dat gebeurt tussen 2018 en 2025 in stapjes van eerst vijf en later tien miljoen vaten per jaar. Daardoor zakte de olieprijs verder weg naar het laagste niveau sinds augustus. Op het moment van schrijven kost een vat WTI olie $42,92, terwijl Brent olie voor $46,65 per vat van eigenaar wisselt.

Voorstanders van het verkoopprogramma zijn van mening dat de Verenigde Staten nog over genoeg ondergrondse reserves beschikken, bijvoorbeeld in de vorm van schalieolie. Hoe dan ook, het gegeven dat de Verenigde Staten in de toekomst meer olie op de markt gaan brengen zet de prijzen opnieuw onder druk. Een koper voor de olie is al gevonden, want China wil haar strategische olievoorraad tussen nu en 2020 verder uitbreiden van 200 naar 500 miljoen vaten.


De VS heeft drie keer eerder olie uit haar strategische voorraden verkocht, namelijk in 1991 (Golfoorlog), in 2005 (na orkaan Katrina) en in 2011 (na de oorlog in Libië). In al deze gevallen verkocht de VS olie om een daling van de wereldwijde olieproductie op te vangen.

Volgens Jeffrey Currie, grondstoffenexpert van Goldman Sachs, kan de olieprijs verder zakken naar $20. Verschillende olieproducerende bedrijven verwachten dat de olieprijs de komende jaren rond dit niveau zal blijven schommelen.

oil-prices-down

Olieprijs gaat opnieuw omlaag