Olieprijs naar hoogste niveau in 2,5 jaar

De olieprijs bereikte maandag het hoogste niveau in 2,5 jaar, nadat kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië een greep naar de macht deed. Afgelopen weekend liet de kroonprins een aantal zeer invloedrijke personen in de regering arresteren, waaronder miljardair Alwaleed bin Talal en het hoofd van de Nationale Garde, prins Miteb bin Abdullah. Deze actie kwam voor velen als een verrassing en daarom is het vooralsnog lastig in te schatten welke gevolgen dit heeft voor toekomst van Saoedi-Arabië en haar positie in de regio.

Olieprijs omhoog

Beleggers reageerden heftig op het nieuws, want de olieprijs schoot maandag met 3,5% omhoog naar $64,32 per vat. In het kielzog van olie schoten ook de prijzen van andere grondstoffen omhoog. Saoedi-Arabië is een van de grootste olieproducerende landen ter wereld en dat betekent dat politieke instabiliteit in dit land gevolgen kan hebben voor de wereldwijde oliemarkt. Die zorgen vertalen zich naar een hogere olieprijs. Ook de goudprijs reageerde op deze ontwikkelingen, al bleef de prijsstijging van het edelmetaal beperkt tot minder dan een procent.

Een potentieel conflict kan de olieprijs verder aanjagen, zeker als de OPEC-landen zich volgend jaar aan de afspraak houden om 1,8 miljoen vaten per dag minder op te pompen. De verlaging van de productie in combinatie met een stijging van de wereldwijde vraag heeft ervoor gezorgd dat de prijs van olie vanaf het dieptepunt verdubbelde van minder dan $30 naar meer dan $64 per vat.

Olieprijs stijgt naar hoogste niveau in 2,5 jaar (Grafiek via Bloomberg)