Silhouette three oil pumpsDe olieprijs is maandag met maar liefst 8% gestegen, nadat bekend werd dat de olieproductie in Amerika waarschijnlijk lager zal uitvallen dan eerder werd aangenomen. Ook zou de OPEC willen onderhandelen met de olieproducerende landen die geen lid zijn van het oliekartel, in een poging de olieprijs naar een hoger niveau te brengen.

Nog niet zo lang geleden zakte de prijs van een vat ruwe olie naar $39, het laagste niveau sinds 2008. Maar door de stijging van $10 per vat in de afgelopen drie dagen werd de volledige koersdaling van de afgelopen maand weer ongedaan gemaakt. In dollars was dit de grootste prijsstijging in drie dagen sinds februari 2011, maar in procenten hebben we sinds 1990 niet meer een dergelijk grote stijging gezien. Het zwarte goud werd 27,5% duurder.

Productie verlagen

De OPEC-landen suggereren in hun meest recente publicatie dat er bereidheid is om de productie te verlagen. Het was de overproductie van olie die zorgde voor de ongekende prijsdaling van de afgelopen tien maanden, dus een beperking van de productie kan effect hebben als er genoeg landen aan mee willen werken.

“De scherpe stijging van de olieprijs in de afgelopen drie handelsdagen werd gedreven door short covering en door technisch analisten die een koopsignaal zagen in de grafiek”, zo schrijft Citi in een rapport. Toch is het volgens de bank nog te vroeg om te spreken van een bodem in de markt. Voor het einde van het jaar kan de prijs nog een lagere bodem testen.

oil-price

Olieprijs schiet omhoog