Olieprijs zakt onder de $35

De olieprijs is maandagochtend gezakt naar minder dan $35 per vat, het laagste niveau sinds februari 2009. Rond het middaguur noteerde een vat WTI olie $34,76, terwijl Brent voor $36,87 per vat verhandeld werd. De prijs daalde verder door uitspraken van de plaatsvervangend olieminister van Iran, Amir Hossein Zamaninia. Hij deed de belofte dat Iran meer olie zal produceren en exporteren, ook al de prijs nog verder daalt.

Dat betekent dat er de komende jaren nog meer aanbod van goedkope olie zal zijn, terwijl het aanbod nu al groter is dan de vraag. Het onvermijdelijke gevolg is dat een steeds groter percentage van de wereldwijde vraag naar olie ingevuld zal worden door landen die tegen de laagste prijs kunnen produceren en dat minder rendabele olie uit bijvoorbeeld schalie aan marktaandeel zal verliezen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorziet nog tot eind volgend jaar een structureel overschot op de wereldwijde oliemarkt, nu de leden van de OPEC gezamenlijk het besluit genomen hebben de productie te maximaliseren. “De markt is zich volledig bewust van het feit dat de OPEC de controle over de olieprijs is kwijtgeraakt en geen bodemprijs meer kan handhaven. De verwachting is dat die strategie niet snel zal veranderen.”

Iran

Iran verwacht dat de sancties begin januari opgeheven zullen worden en bereid zich nu alvast voor op een uitbreiding van de olieproductie en export. De regering van het land wil bijvoorbeeld nieuwe contracten voor levering van olie en gas gaan aanbieden aan handelaren. Afgelopen maand produceerde Iran 2,8 miljoen vaten olie per dag, bijna 3% van de wereldwijde productie van olie. Volgens het IEA beschikt het land over enorme oliereserves die tegen een lage kostprijs op de markt gebracht kunnen worden. Het ligt voor de hand dat Iran haar marktaandeel daarom verder uit zal breiden, zolang de olieprijs hoger ligt dan hun kostprijs.

Het IEA verwacht voor volgend jaar een lage olieprijs, maar ziet op de middellange termijn weer herstel. In 2020 kan de prijs naar $80 per vat stijgen, maar dat koersdoel kan lager uitvallen als Iran haar productie verder weet op te schroeven.

OilBarrels

Iran kan olieprijs verder onder druk zetten met meer goedkoop aanbod

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *