Het structurele overschot op de oliemarkt begint nu ook voor de kust bij Rotterdam en IJmuiden zichtbaar te worden, zo schrijft het Financieel Dagblad. Er staan op dit moment meer dan 60 olietankers te wachten om de haven binnen te varen, veel meer dan normaal het geval is. De opslagtankers in de havens zitten tot aan de nok toe vol, dus verplaatst de opslag van olie zich naar olietankers die voor de kust het anker hebben uitgegooid.

Cijfers van Bloomberg laten zien dat er in Noordwest-Europa ruim 13 miljoen vaten aan ruwe olie en geraffineerde olieproducten op zee in de wacht staat, een verdubbeling ten opzichte van september vorig jaar.

‘Situatie lijkt op 2009’

Olieproducerende landen hebben ondanks verschillende intentieverklaringen nog geen concrete stappen gezet om de productie te beperken, met als resultaat dat de markt overspoeld wordt door het zwarte goud. Een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam verklaarde tegenover het Financieel Dagblad dat de huidige situatie erg veel doet denken aan 2009, toen er ook veel transportschepen voor de kust bleven liggen. Toen bleven schepen voor de haven liggen in afwachting van hogere prijzen, nu is er simpelweg onvoldoende opslagcapaciteit.