“Redding Cyprus draait om gasvoorraden”

Het eiland Cyprus ligt op een strategische positie, want eerder ontdekt Israel op de bodem van de Middellandse Zee een gasveld met een omvang van 3,45 biljoen kubieke meter, waarvan een belangrijk gedeelte via Cyprus over de zeebodem richting Turkije doorgevoerd kan worden. Van daaruit kan het gas richting Europa gebracht worden, zonder tussenkomst van Rusland. Een ander Israelisch gasveld met 250 miljard kubieke meter gas kan vanaf april al gas leveren naar Europa, opnieuw zonder tussenkomst van de Russen.

James Stafford van Oilprice.com schrijft dat niet alleen de financiële belangen in Cyprus een rol speelden (de kleine en grotere spaarders en de stabiliteit van de bankensector), maar dat ook de levering van gas veiliggesteld moest worden. Voorheen was Europa zeer sterk afhankelijk van gas uit Rusland, waardoor Rusland makkelijk druk op Europese landen kon uitoefenen door de gaskraan dicht te draaien. Het was Europa er alles aan gelegen om te voorkomen dat Rusland ook meer controle zou krijgen over de aanvoerlijn van gas uit de Middellandse Zee en de gasvoorraden op Cypriotisch grondgebied.

De gasvelden in de Middellandse Zee kunnen naar schatting voorzien in 40% van de totale Europese behoefte aan gas, waarmee de macht van Rusland over de Europese gasmarkt opeens een stuk kleiner wordt. Het politieke besluit om de Europese bailout aan te nemen in plaats van de Russische is niet goed gevallen bij de Russen. Niet alleen zag ze een uitgelezen kans voorbij glippen om de macht op de wereldwijde gasmarkt uit te breiden, ook worden vermogende Russen die geld geparkeerd hadden op Cyprus hard aangepakt door de Europese 'bail-in'. Spaarders boven de €100.000 zijn hun geld kwijt of zien hun vermogen omgezet worden in aandelen waar ze voorlopig niet vanaf kunnen.

BronOilprice.com

Het Levant Bassin bevat omvangrijke gasreserves (Afbeelding via Dissidentvoice)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.