Het Russische staatsbedrijf Rosneft heeft met het Venezolaanse ministerie van olie en mijnbouw en met olieproducent PDVSA een overeenkomst gesloten over de exploitatie van een nieuw olieveld. De Russische oliegigant Rosneft investeert $440 miljoen in PetroVictoria, een joint-venture waar Rosneft en PDVSA respectievelijk 40 en 60 procent belang in krijgen.

De joint-venture gaat voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land nieuwe olievelden aanboren. De investeringen van Rosneft komen niet alleen ten goede aan de olieproductie, maar ook aan alle ondersteunende faciliteiten. Daaronder valt accommodatie en scholing voor het personeel, reiskosten en verzekeringen. De directeur van Rosneft benadrukte het belang van een goede opleiding voor werknemers in de olie-industrie. Ook wil hij de banden tussen Venezuela en Rusland op deze manier versterken.

Venezuela heeft een bewezen oliereserve van bijna 300 miljard vaten, bijna een kwart van de wereldwijde reserves. Dagelijks produceert het Zuid-Amerikaanse land ongeveer drie miljoen vaten olie, waarvan het grootste deel (2,5 miljoen vaten) voor export bestemd zijn. Volgens de laatste cijfers gaat de export voor het grootste deel naar de Verenigde Staten en China. Onlangs was de Chinese president Xi Jinping nog in Venezuela om handelsovereenkomsten te sluiten voor olie, goud en andere delfstoffen.

Rosneft investeert in olieproductie Venezuela

Rosneft investeert in olieproductie Venezuela